Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανέθεσε αθόρυβα στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του να προειδοποιήσει το Ιράν ότι οι ΗΠΑ θα θεωρήσουν οποιαδήποτε απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, υποστηριζόμενη από την Τεχεράνη, ως πράξη πολέμου, σύμφωνα με δημοσίευμα.

Στο παρασκήνιο, η κυβέρνηση Χάρις-Μπάιντεν φέρεται να πίεσε το Ιράν να σταματήσει τις συνωμοσίες εναντίον του Τραμπ και άλλων πρώην μελών της κυβέρνησής του εν μέσω αυξημένων απειλών ασφαλείας από τον αντίπαλο των ΗΠΑ.

«Θεωρούμε ότι πρόκειται για ζήτημα εθνικής και εσωτερικής ασφάλειας ύψιστης προτεραιότητας και καταδικάζουμε έντονα το Ιράν για αυτές τις θρασύτατες απειλές», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του NSC Σον Σάβετ.

«Εάν το Ιράν επιτεθεί σε οποιονδήποτε πολίτη μας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνεχίζουν να υπηρετούν τις Ηνωμένες Πολιτείες ή εκείνων που υπηρέτησαν παλαιότερα, το Ιράν θα αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες» τονίζει η New York Post.

Ο Λευκός Οίκος απέφυγε να προειδοποιήσει δημοσίως το Ιράν ότι οι απόπειρες κατά της ζωής νυν ή πρώην αξιωματούχων των ΗΠΑ θα θεωρηθούν ως πράξη πολέμου, αλλά ο Μπάιντεν είπε στο NSC να το γνωστοποιήσει ιδιωτικά, σύμφωνα με την Washington Post.

Ο Τραμπ έχει ζητήσει μια πιο δυναμική στάση απέναντι στο Ιράν, προτείνοντας τον περασμένο μήνα στον Μπάιντεν να «ενημερώσει την απειλητική χώρα, στην προκειμένη περίπτωση το Ιράν, ότι αν κάνετε οτιδήποτε για να βλάψετε αυτό το πρόσωπο, θα ανατινάξουμε τις μεγαλύτερες πόλεις σας και την ίδια τη χώρα σε θρύψαλα».

Στις 12 Ιουλίου, μία ημέρα πριν από την πρώτη από τις δύο απόπειρες δολοφονίας του Τραμπ, οι αρχές συνέλαβαν τον Πακιστανό υπήκοο Ασίφ Μερτσάντ, 46 ετών, για τον οποίο οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν σε δικαστικά έγγραφα ότι συνωμοτούσε με Ιρανούς συνδέσμους για να βάλει ενδεχομένως στο στόχαστρο τον πρώην πρόεδρο.

Το Ιράν φέρεται επίσης να έχει υποστηρίξει ένα χακάρισμα στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, κατά το οποίο διέρρευσε σε διάφορα μέσα, μεταξύ των οποίων το Politico και η Washington Post, ένας ιδιωτικός φάκελος για τον υποψήφιο αντιπρόεδρο του GOP Τζέι Ντι Βανς.