Ο επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα θέλει να αξιοποιήσει την επιτυχία του ισραηλινού στρατού κατά της Χεζμπολάχ στο Βορρά για να πιέσει τη Χαμάς να δεχτεί συμφωνία ομηρίας και έχει μιλήσει με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το ενδεχόμενο αυτό, σύμφωνα με πηγή ασφαλείας που έκανε δηλώσεις στην Jerusalem Post.

«Παρουσίασε στους Αμερικανούς την ιδέα της σύνδεσης των δύο μετώπων», δήλωσε η πηγή, εξηγώντας ότι έγινε συζήτηση με τον διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς. Αυτός ήταν ένας από τους κορυφαίους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν που συμμετείχε στις προσπάθειες για την απελευθέρωση των υπόλοιπων 101 αιχμαλώτων.

Η πρόταση βρίσκεται μόνο στο αρχικό στάδιο της συζήτησης και δεν έχει γίνει καμία συγκεκριμένη ενέργεια, εξήγησε η πηγή. Ο Μπαρνέα ήταν το ηγετικό στέλεχος του Ισραήλ στις συνομιλίες για την απελευθέρωση των ομήρων, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την οριστικοποίηση μιας τριμερούς συμφωνίας που τέθηκε για πρώτη φορά στο τραπέζι από τις ΗΠΑ στις 31 Μαΐου. Το Κατάρ και η Αίγυπτος ήταν οι κύριοι διαμεσολαβητές για τις συνομιλίες αυτές με τη βοήθεια των ΗΠΑ.

Οι εργασίες για την πρόταση κατάπαυσης του πυρός της 31ης Μαΐου έχουν σταματήσει από τότε που η Χαμάς εκτέλεσε έξι ομήρους τον Αύγουστο, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανοϊσραηλινού αιχμάλωτου Χερς Γκόλντμπεργκ-Πολίν, με τις ΗΠΑ να κατηγορούν την τρομοκρατική ομάδα για κωλυσιεργία.

Ο Μπαρνέα, ωστόσο, θέλει να εκμεταλλευτεί αυτή που θα μπορούσε να είναι μια νέα ευκαιρία για να προωθήσει μια συμφωνία υπό το φως των επιτυχιών των IDF τις τελευταίες εβδομάδες εναντίον της ομάδας Χεζμπολάχ που είναι εντολοδόχος του Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.

Ο Μπαρνέα θέλει να συνδέσει το ενδιαφέρον της Χεζμπολάχ για κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ, ώστε αυτό να εξαρτάται από την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα.

Οι προσπάθειές του αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από το Κανάλι 12 και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκαν από την Jerusalem Post μέσω μιας πηγής ασφαλείας. «Μετά τα επιτεύγματα και το χτύπημα που κάναμε πολύ αποτελεσματικά» κατά του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και δεδομένου ότι «οι Ιρανοί και η Χεζμπολάχ ζητούν» τον τερματισμό των εχθροπραξιών, «δεν μπορούμε να προωθήσουμε μια κατάπαυση του πυρός χωρίς όλο το πακέτο, που σημαίνει μια συμφωνία για τους ομήρους στη Γάζα», δήλωσε η πηγή ασφαλείας.

Οι ΗΠΑ αρχικά ήλπιζαν ότι μια συμφωνία για τους ομήρους και την κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ στη Γάζα θα δημιουργούσε επίσης τις προϋποθέσεις για μια συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ επέμενε μέχρι πρόσφατα ότι θα σταματούσε τα πυρά της εναντίον του Ισραήλ μόνο όταν θα υπήρχε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Ελλείψει μιας συμφωνίας για τους ομήρους της Γάζας, υπάρχει μια πίεση να διαχωριστούν τα δύο μέτωπα και να προωθηθεί αποκλειστικά μια κατάπαυση του πυρός για τη Χεζμπολάχ. Πρόσφατα, ωστόσο, υπήρξε μια παρότρυνση να τα επανασυνδέσουν χρησιμοποιώντας τη Χεζμπολάχ και το Ιράν για να πιέσουν τη Χαμάς να κάνει μια συμφωνία.

«Υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία να ασκηθεί πραγματική πίεση από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ στον [ηγέτη της Χαμάς Γιαχία] Σινουάρ», δήλωσε η πηγή.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε πρόσφατα δημοσίως ότι ενδιαφέρεται για κατάπαυση του πυρός, αλλά δεν υπήρξε δημόσια προώθηση του θέματος, καθώς και τα δύο μέρη συνέχισαν την ανταλλαγή πυρών.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ υπέθεσε την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια συνομιλίας με δημοσιογράφους, ότι ο Σινουάρ μπορεί να απέχει από τις συνομιλίες για τους ομήρους στη Γάζα, επειδή πιστεύει ότι ένας περιφερειακός πόλεμος είναι στον ορίζοντα.

«Ο Σινουάρ δεν ήταν πρόθυμος να συμμετάσχει με ουσιαστικό τρόπο στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Μίλερ.

«Νομίζω ότι είναι μάλλον λογικό να συμπεράνουμε ότι παρακολουθεί τι συμβαίνει στον Βορρά. Παρακολουθεί τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ και κοιτάζει και σκέφτεται ότι ίσως πρόκειται να πάρει αυτό που πάντα ήθελε, δηλαδή έναν περιφερειακό πόλεμο πλήρους κλίμακας», δήλωσε ο Μίλερ.

Εικάζει ότι το φάσμα αυτού του πολέμου «μπορεί να έχει αλλάξει τον υπολογισμό του [του Σινουάρ], αλλά όπως και να έχει, θα έπρεπε να επιστρέψει στις συνομιλίες, διότι είναι προφανώς προς το συμφέρον του παλαιστινιακού λαού να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα».