Σοβαρό ζήτημα έχει ανακύψει μετά την επίθεση του Ισραήλ σε δυνάμεις του ΟΗΕ στον Λίβανο, με Ισραηλινό διπλωμάτη να υποστηρίζει ότι οι κυανόκρανοι ευθύνονται που βρισκόντουσαν στις θέσεις τους.

«Η σύστασή μας είναι η UNIFIL να μεταφερθεί 5 χιλιόμετρα βορειότερα για να αποφύγει τον κίνδυνο καθώς η μάχη εντείνεται και για όσο η κατάσταση κατά μήκος της Μπλε Γραμμής παραμένει ευμετάβλητη λόγω της επιθετικότητας της Χεζμπολάχ», είπε ο Ισραηλινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Ντάνι Ντάνον.

Ο Ισραηλινός διπλωμάτης πρόσθεσε ότι η χώρα του «δεν επιθυμεί να βρίσκεται στον Λίβανο αλλά θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο» για να εκδιώξει τη Χεζμπολάχ από τα βόρεια σύνορά της.

Σύμφωνα με την UNIFIL δεν φαίνεται να πρόκειται για τυχαίο χτύπημα η επίθεση στους κυανόκρανους, καθώς οι Ισραηλινοί γνώριζαν εξ αρχής ότι εκεί δεν βρισκόντουσαν δυνάμεις της Χεζμπολάχ.

Σχετική ανακοίνωση ανέφερε πως δύο ειρηνευτές της τραυματίστηκαν σε ένα από τα περιστατικά, όταν ένα ισραηλινό άρμα μάχης Merkava πυροβόλησε ένα παρατηρητήριο στο κύριο αρχηγείο της δύναμης στη Νακούρα, πλήττοντας τον πύργο και προκαλώντας την κατάρρευσή τους. Δεν υπήρξαν απώλειες στα άλλα δύο συμβάντα, δήλωσε πηγή του ΟΗΕ.

Επίσης, Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν θέση του ΟΗΕ στη Ρας Νακούρα «πλήττοντας την είσοδο του οχυρού όπου προστατεύονταν οι ειρηνευτές, και προκαλώντας ζημιές σε οχήματα και ένα σύστημα επικοινωνιών».

«Ένα drone των IDF παρατηρήθηκε να ίπταται μέσα στη θέση του ΟΗΕ μέχρι την είσοδο του οχυρού», δήλωσε εκπρόσωπος της UNIFIL. Την προηγούμενη ημέρα, οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν «πυροβολήσει και απενεργοποιήσει τις κάμερες περιμετρικής επιτήρησης της θέσης», πρόσθεσε. Πυροβόλησαν επίσης σκόπιμα και προκάλεσαν ζημιές σε μια άλλη θέση.

«Παραβίαση του διεθνούς δικαίου»

Τα πυρά των ισραηλινών δυνάμεων εναντίον της δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) συνιστούν «σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου», κατήγγειλε απόψε το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας, ζητώντας να διασφαλιστεί η ασφάλεια των κυανοκράνων.

«Η ισπανική κυβέρνηση καταδικάζει κατηγορηματικά τα ισραηλινά πυρά που έπληξαν το γενικό επιτελείο της UNIFIL στη Νακούρας», αναφέρει το υπουργείο στη λακωνική ανακοίνωσή του. Υπενθυμίζει επίσης ότι «οι επιθέσεις εναντίον ειρηνευτικών επιχειρήσεων» συνιστούν «σοβαρή παραβίαση του ανθρωπιστικού διεθνούς δικαίου».

Με τη σειρά της, η Γαλλία ζητά εξηγήσεις από το Ισραήλ, τονίζοντας ότι οι εμπόλεμες πλευρές έχουν υποχρέωση να διασφαλίσουν την ασφάλεια των κυανοκράνων.

«Η Γαλλία εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της μετά τους ισραηλινούς πυροβολισμούς που έπληξαν θέσεις της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) και καταδικάζει κάθε επίθεση εναντίον της ασφάλειας της UNIFIL» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του. Σύμφωνα με το Παρίσι, δεν τραυματίστηκε κανείς από τους 700 Γάλλους στρατιώτες που μετέχουν στην αποστολή αυτήν.

«Αναμένουμε εξηγήσεις από τις ισραηλινές αρχές. Η προστασία των κυανόκρανων είναι υποχρέωση που ισχύει για όλες τις πλευρές σε μια σύγκρουση», πρόσθεσε το υπουργείο.

Επίσης, θέση πήρε και ο Λευκός Οίκος που υποστήριξε πως «κατανοούμε ότι το Ισραήλ διεξάγει στοχευμένες επιχειρήσεις κοντά στη Μπλε Γραμμή (σ.σ. που χωρίζει τον Λίβανο από το Ισραήλ) για να καταστρέψει τις υποδομές της Χεζμπολάχ, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να απειληθούν Ισραηλινοί πολίτες», είπε ο εκπρόσωπος αυτός, προσθέτοντας: «Ενώ διεξάγονται αυτές οι επιχειρήσεις, είναι κρίσιμης σημασίας να μην απειλείται η ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ».