Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αγόρασε από την εταιρεία Anduril Industries περισσότερα από 500 drones Roadrunner-M που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη και υπόσχονται να αλλάξουν τον τρόπο διεξαγωγής του σύγχρονου πολέμου.

Οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν το τέταρτο τρίμηνο του 2024 και θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του 2025, με τη σύμβαση να είναι ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων, έγραψε δημοσίευμα του Interesting Engineering.

Σύμφωνα με την εταιρεία το Roadrunner μπορεί να ανακτηθεί μετά τη χρήση του και να χρησιμοποιεί ξανά, κάτι που ρίχνει σημαντικά το κόστος του, ενώ απλοποιεί την όλη διαδικασία. Επίσης, έχει τη δυνατότητα να επιστρέφει στη βάση και μάλιστα μόνο του.

Σχέδιο του Roadrunner-M

Είναι ένα αρθρωτό, δικινητήριο αυτόνομο εναέριο όχημα με εξαιρετικές επιδόσεις και χαμηλό κόστος, σύμφωνα με τον κατασκευαστή. Η δυνατότητα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης δίνει στο drone την ευελιξία να εκτοξεύεται και να επιστρέφει γρήγορα σε οποιαδήποτε τοποθεσία, συνδυάζοντας υψηλή υποηχητική ταχύτητα με εξαιρετική ευελιξία και σταθερότητα.

Οι καινοτομίες του Roadrunner-M μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν ταχύτερο συγχρονισμό εκτόξευσης και απογείωσης, τριπλάσια χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου πολεμικής κεφαλής, δεκαπλάσια εμβέλεια και τριπλάσια ευελιξία στη δύναμη G σε σύγκριση με αντίστοιχα μοντέλα που κυκλοφορούν στην αγορά.

Στόχος του είναι να εντοπίζει και αναχαιτίζει εναέριες απειλές, εξαλείφοντας τον παράγοντα ανθρώπινης παρέμβασης. Ωστόσο, θα χρειάζεται ένας άνθρωπος για τον συντονισμό με άλλες δυνάμεις, σε περίπτωση που είναι σε εξέλιξη μια περίπλοκη επιχείρηση.

«Ο στρατός των ΗΠΑ θα αναπτύξει αυτή τη νέα γενιά drones σε επιχειρησιακές τοποθεσίες σε περιοχές προτεραιότητας όπου οι αμερικανικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν σημαντικές απειλές από UAS», ανέφερε σχετική ανακοίνωση της Anduril.