Η χρήση της κάψουλας αυτοκτονίας Sarco, γνωστής και ως «Tesla της ευθανασίας», ανεστάλη μόλις λίγες εβδομάδες μετά την πρώτη χρήση της από μία Αμερικανίδα, η οποία έβαλε τέλος στη ζωή της χρησιμοποιώντας αυτή την αμφιλεγόμενη συσκευή.

Η Sarco δημιουργήθηκε από τον Dr. Philip Nitschke, ιδρυτή και διευθυντή της οργάνωσης Exit International. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη – και ίσως τελευταία – φορά στις 24 Σεπτεμβρίου, για να θέσει τέρμα στη ζωή μιας 64χρονης γυναίκας από την Αμερική που αντιμετώπιζε ανοσολογικά προβλήματα.

Οι ελβετικές αρχές δήλωσαν ότι η Sarco δεν είχε εγκριθεί όταν χρησιμοποιήθηκε για την αυτοκτονία της άγνωστης Αμερικανίδας. Μία ποινική έρευνα για την κάψουλα βρίσκεται σε εξέλιξη και όλες οι 371 ενεργές αιτήσεις έχουν ανασταλεί, σύμφωνα με το National Review.

Η Ελβετία είναι μία από τις λίγες χώρες που επιτρέπει σε ταξιδιώτες να τερματίσουν νόμιμα τη ζωή τους στο πλαίσιο της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, η οποία δεν απαιτεί τη συμμετοχή γιατρού, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει εξωτερική βοήθεια.

Όπως αναφέρει η nypost η κάψουλα απαιτεί από τον χρήστη να την ενεργοποιήσει ο ίδιος, με μια φωνή να του δίνει οδηγίες για να πατήσει ένα κουμπί αν «θέλει να πεθάνει».

Μόλις το κουμπί πατηθεί, η κάψουλα πλημμυρίζει με άζωτο, το οποίο μειώνει επικίνδυνα τα επίπεδα οξυγόνου του χρήστη, οδηγώντας τον σε υποξία μέχρι να πεθάνει από ασφυξία.

«Όταν μπήκε στη Sarco, σχεδόν αμέσως πάτησε το κουμπί», δήλωσε ο Nitschke, σύμφωνα με το National Review.

«Δεν είπε τίποτα. Ήθελε πραγματικά να πεθάνει. Εκτιμώ ότι έχασε τις αισθήσεις της μέσα σε δύο λεπτά και πέθανε μετά από πέντε λεπτά. Είδαμε μικρές, σπασμωδικές κινήσεις στους μυς των χεριών της, αλλά πιθανότατα ήταν ήδη αναίσθητη τότε. Φαινόταν ακριβώς όπως το περιμέναμε», ανέφερε.

Η αστυνομία συνέλαβε αρκετά άτομα που συνδέονται με τον θάνατο της Αμερικανίδας, συμπεριλαμβανομένου ενός Ολλανδού φωτογράφου που κάλυπτε το περιστατικό υποβοηθούμενης αυτοκτονίας.

Δεν είναι γνωστό αν ο Nitschke ήταν ανάμεσα στους συλληφθέντες.

Μία άλλη αιτούσα της Sarco, μια 55χρονη γυναίκα από την Αλαμπάμα που χρησιμοποιούσε αναπηρικό αμαξίδιο, εγκατέλειψε το σχέδιό της, κατηγορώντας την εταιρεία ότι την εκμεταλλεύτηκε για λόγους δημοσιότητας και της έκλεψε τις οικονομίες μιας ζωής.

Επρόκειτο αρχικά να είναι το πρώτο άτομο που θα χρησιμοποιούσε την Sarco.

«Αν ήξερα ότι οι ψυχρά αδιάφοροι άνθρωποι που κρατούσαν τη μοίρα μου στα χέρια τους καθοδηγούνταν κυρίως από τη δική τους προβολή στα μέσα ενημέρωσης και το μάρκετινγκ, δεν θα είχα ποτέ υποβληθεί σε αυτή την ταλαιπωρία», έγραψε, σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung.

Η γυναίκα πέθανε τον Ιούλιο, αφήνοντας πίσω της μια καταγγελτική επιστολή προς τον οργανισμό The Last Resort, μια συνδεδεμένη οργάνωση της Exit International.