Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του αλλάζει την πραγματικότητα στη Μέση Ανατολή για να αποτρέψει να συμβεί μια άλλη 7η Οκτωβρίου, έναν χρόνο μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

«Αλλάζουμε την πραγματικότητα της περιφερειακής ασφάλειας στο πεδίο για χάρη των παιδιών μας, για το μέλλον μας και για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα συμβεί ποτέ μια άλλη 7η Οκτωβρίου», τόνισε ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου, αφότου αναφέρθηκε στα «επτά μέτωπα» που πιστεύει ο ιραηλινός πρωθυπουργός ότι αντιμετωπίζει η χώρα του (Γάζα, Δυτική Όχθη, Λίβανος, Συρία, Ιράν, Υεμένη και Ιράκ).

Με εκδηλώσεις μνήμης και συγκεντρώσεις, δεκάδες χιλιάδες πολίτες σε όλο το Ισραήλ τιμούν τη θλιβερή επέτειο του ενός χρόνου από την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι, ενώ άλλοι 250 κρατήθηκαν όμηροι από την παλαιστινιακή οργάνωση και άλλες ισλαμιστικές φατρίες.

Ακολούθησε η επίθεση-απάντηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ πλέον το μέτωπο έχει διευρυνθεί και ο κίνδυνος γενικής ανάφλεξης παραμονεύει, μετά την εμπλοκή του Ιράν και του Λιβάνου στις εχθροπραξίες. Οι σημερινές τελετές ξεκίνησαν ακριβώς στις 6:29, τη στιγμή που έγινε η επίθεση.

Πέρα από την «μαύρη» επέτειο, στους πολίτες επικρατεί και ανησυχία για τη διάχυση του πολέμου, καθώς πλέον τα μέτωπα είναι: η Γάζα, ο Λίβανος, η Δυτική Όχθη, το Ιράν αλλά και το ζήτημα της τρομοκρατίας.

Το 75% των Ισραηλινών, συγκεκριμένα 72% των Εβραίων και 88% των Αράβων υπηκόων του Ισραήλ, δηλώνουν με βάση δημοσκόπηση ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία άμεσα για επιστροφή των ομήρων και για να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα.

Το 62% δηλώνει ότι οι εσωτερικές διχόνοιες απειλούν το Ισραήλ πολύ περισσότερο από ότι ο ίδιος ο πόλεμος, ενώ το 70% απαιτεί επίσημη έρευνα μέσω επιτροπής για το τι δεν λειτούργησε την 7η Οκτωβρίου.

Με βάση στοιχεία του Στρατού που δόθηκαν σήμερα, 728 στρατιώτες και έφεδροι σκοτώθηκαν μέσα σε αυτόν το χρόνο, ενώ πάνω από 26.000 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν κατά του Ισραήλ.