Η ηθοποιός Μάγκι Σμιθ, γνωστή για τη συμμετοχή της στις ταινίες «Χάρι Πότερ» ως δασκάλα Downton Abbey, πέθανε σε ηλικία 89 ετών, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά της.

«Με μεγάλη θλίψη ανακοινώνουμε τον θάνατο της Μάγκι Σμιθ» αναφέρει η ανακοίνωση των γιων της, Τόμπι Στέφενς και Κρις Λάρκιν.

«Άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο νωρίς σήμερα το πρωί, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου. Έντονα μοναχική ως άνθρωπος, ήταν μαζί με τους φίλους και την οικογένειά της στο τέλος. Αφήνει πίσω της δύο γιους και πέντε αγαπημένα εγγόνια που είναι συντετριμμένα από την απώλεια της εξαιρετικής μητέρας και γιαγιάς τους.

Θα θέλαμε με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσουμε το υπέροχο προσωπικό του νοσοκομείου Chelsea and Westminster για τη φροντίδα και την αμέριστη ευγένειά τους κατά τις τελευταίες ημέρες της.

Σας ευχαριστούμε για όλα τα ευγενικά σας μηνύματα και την υποστήριξή σας και σας ζητάμε να σεβαστείτε την ιδιωτική μας ζωή αυτή τη στιγμή», προστίθεται στην ανακοίνωση της οικογένειας της Μάγκι Σμιθ.

Ποια είναι η Μάγκι Σμιθ

Η μακρά καριέρα της Σμιθ ξεκίνησε στη σκηνή τη δεκαετία του 1950.

Αλλά για πολλούς νεότερους θαυμαστές της στον 21ο αιώνα, έμεινε περισσότερο γνωστή από το ρόλο της ως καθηγήτρια ΜακΓκόναγκαλ και στις επτά ταινίες του Χάρι Πότερ και κοντέσα του Γκράντθαμ Βάιολετ Κρόλεϊ στη δραματική σειρά Downton Abbey.

Η πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ ήταν, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, για τον ρόλο της ως Δυσδαιμόνα στον «Οθέλλο» του Λόρενς Ολίβιε το 1965. Το πρώτο της Όσκαρ το κέρδισε για τον ρόλο της ως δασκάλα στο Εδιμβούργο στην ταινία «The Prime of Miss Jean Brodie» του 1969.

Κέρδισε Όσκαρ δεύτερου γυναικείου ρόλου στην κωμωδία «California Suite» του 1978, μια ερμηνεία που ώθησε τον συμπρωταγωνιστή της Μάικλ Κέιν να πει: «Η Μάγκι δεν έκλεψε απλά τις εντυπώσεις στην ταινία, διέπραξε μια μεγάλη κλοπή».

Άλλοι ρόλοι της ήταν ως Λαίδη Μπράκνελ στο «The Importance of Being Earnest» του Όσκαρ Ουάιλντ στη σκηνή του Γουέστ Εντ, ως 92χρονη σκληρά μαχόμενη στο έργο του Έντουαρντ Άλμπι «Three Tall Women», και η συμμετοχή της στη μαύρη κωμωδία του 2001 «Gosford Park».

Το 1990 η Σμιθ χρίστηκε ιππότης από τη βασίλισσα Ελισάβετ.