Τα γουόκι-τόκι της Χεζμπολάχ που εξερράγησαν σε ολόκληρο τον Λίβανο είναι πιθανό να ήταν μεταξύ δεκάδων χιλιάδων απομιμήσεων, σύμφωνα με τον διευθυντή της ιαπωνικής εταιρείας κατασκευής ραδιοεξοπλισμού Icom.

Από την έκρηξη των ασυρμάτων και των βομβητών την περασμένη εβδομάδα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 35 άτομα και τραυματίστηκαν εκατοντάδες άλλοι. Ορισμένα από τα γουόκι-τόκι έφεραν ετικέτες Icom.

Η Icom ξεκίνησε έρευνα για τις συσκευές και δήλωσε ότι ο φορητός ασύρματος IC-V82 εξήχθη και στη Μέση Ανατολή, από το 2004 έως τον Οκτώβριο του 2014. «Κατασκευάσαμε και στείλαμε 160.000 από αυτούς τους ασυρμάτους V82 στα 10 χρόνια προτού τους διακόψουμε πριν από περίπου μία δεκαετία», δήλωσε στους Financial Times το στέλεχος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Icom, Yoshiki Enomoto. «Είναι πιθανό ο ίδιος αριθμός πλαστών μοντέλων να κυκλοφορεί και σήμερα».

Η εταιρεία δήλωσε ότι από τις συσκευές που απεικονίζονται στις φωτογραφίες, μετά την επίθεση, φαίνεται να λείπει μια ειδική σφραγίδα που χρησιμοποιείται για τη διάκριση των απομιμήσεων. Παράλληλα, σημείωσε ότι έχει διακόψει την παραγωγή μπαταριών για τις συσκευές.

«Είμαστε 99,9% σίγουροι ότι τα προϊόντα μας δεν εμπλέκονται… και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς πόσες απομιμήσεις κυκλοφορούν», δήλωσε ο Enomoto, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που ενέχει η ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ξανά στο επίκεντρο

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα γουόκι-τόκι της Icom βρίσκονται στο επίκεντρο. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν, αναφορές έδειξαν ότι οι Ταλιμπάν χρησιμοποιούσαν τις συσκευές ή απομιμήσεις τους.

Η Icom, που ιδρύθηκε και εδρεύει σε ένα προάστιο της Οσάκα στην Ιαπωνία, ετοιμάζεται να γιορτάσει φέτος την 60ή επέτειό της. Ελέγχει περίπου το 40% της αγοράς ραδιοερασιτεχνικών συσκευών, πάνω από το 25% της αγοράς ναυτικών ραδιοεπικοινωνιών και το 5% της αγοράς επίγειων κινητών συσκευών, σύμφωνα με την εταιρεία.