Καθώς οι Αρχές της Ταϊβάν διερευνούν οποιαδήποτε σύνδεση ανάμεσα στις εκτεταμένες ταϊβανέζικες παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού του κλάδου της τεχνολογίας και τις συσκευές που χρησιμοποιήθηκαν στον Λίβανο, ο πρόεδρος και ιδρυτής της “Gold Apollo”, Χσου Τσινγκ-κουάνγκ, ανακρίθηκε από τους εισαγγελείς αργά χθες, Πέμπτη, το βράδυ και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.

Άλλο ένα πρόσωπο που βρέθηκε επίσης χθες στο γραφείο του εισαγγελέα ήταν η Τερέζα Γου, η μοναδική υπάλληλος μιας εταιρείας που ονομάζεται Apollo System, η οποία δεν έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους κατά την έξοδό της από την εισαγγελία αργά χθες το βράδυ.

Αυτά τα δύο πρόσωπα δεν είναι τα μόνα που έχουν συγκεντρώσει πάνω τους τα βλέμματα των ελεγκτικών αρχών. Η ιδρύτρια της εταιρείας «Bac Consulting», Ιταλίδα Κριστιάνα Μπαρσόνι- Αρτσιντιάκονο, έχει εγείρει τις περισσότερες υποψίες πάνω της. Ωστόσο, η εταιρεία της δεν φαίνεται να έχει κατασκευαστικό εργοστάσιο εντός της Ουγγαρίας. Τα ίχνη της Μπαρσόνι-Αρτσιντιάκονο έχουν χαθεί τους τελευταίους δύο μήνες.

Οι σπουδές και η καριέρα της

Η Κριστιάνα Μπαρσόνι-Αρτσιντιάκονο έχει διδακτορικό στη φυσική από το UCL, στο οποίο φοίτησε μεταξύ 2002 και 2006. Στη συνέχεια σπούδασε στο London School of Economics και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου για διάφορους μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών μεταξύ 2009 και 2017, όπως αναφέρει στη σελίδα της στο LinkedIn. Μιλάει επτά γλώσσες (ανάμεσά τους ρωσικά και ιταλικά), σύμφωνα με το βιογραφικό της.

Πρόσφατα συνεργάστηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως «εμπειρογνώμονας αξιολόγησης» και ως «διαχειρίστρια υπογείων υδάτινων πόρων» για λογαριασμό της Unesco, όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα.

Στην ιστοσελίδα της εταιρείας της, η οποία βγήκε εκτός λειτουργίας το πρωί της Τετάρτης, το έργο της περιγράφεται ως «γεφύρωση της τεχνολογίας και της καινοτομίας από την Ασία». Η διεύθυνση της εταιρείας ήταν καταχωρημένη σε ένα διώροφο κτίριο στη Βουδαπέστη, που έμοιαζε με κατοικία, ενώ το όνομά της ήταν αναρτημένο στη γυάλινη πόρτα σε ένα φύλλο Α4.

Ο Νορβηγός και οι σχέσεις του με την Αρτσιντιάκονο

Ο Ρίνσον Γιόσε, ιδρυτής της εταιρείας Norta Global με έδρα τη Νορβηγία, έχει τραβήξει και εκείνος τα βλέμματα. Ο ίδιος εντοπίστηκε από την εφημερίδα «Times of Israel», αλλά δεν προέβη σε κάποιο σχόλιο, ενώ σε σχετική ερώτηση με τη Βουλγαρία και την εταιρεία έκλεισε το τηλέφωνο. Έκτοτε τα ίχνη του χάθηκαν και κανένας δεν γνωρίζει πού μπορεί να βρίσκεται.

Ο γεννημένος στην Ινδία επιχειρηματίας Ρίνσον Γιόσε, 39 ετών, εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης μιας βουλγαρικής εταιρείας-βιτρίνας που φέρεται να πλήρωσε τη μεσάζοντα Μπαρσόνι 1,3 εκατομμύρια λίρες «ως μέρος συμφωνίας ενορχηστρωμένης από τη Mossad για την απόκτηση των βομβητών».

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Γιόσε γνώριζε το μυστικό σχέδιο για την τοποθέτηση εκρηκτικών στους βομβητές ή ότι ο τελικός αγοραστής, η Μαρσόνι, η οποία αρνήθηκε τη συμμετοχή της στο σχέδιο, συνεργαζόταν με τις υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ.

Η εικονική εταιρεία, Norta Global LTD, ήταν εγγεγραμμένη σε μια πολυκατοικία στη Βουδαπέστη, όπου στεγάζονται σχεδόν 200 άλλες εταιρείες.