Ο τυφώνας Ελέν ενισχύθηκε χθες Πέμπτη σε «εξαιρετικά επικίνδυνο» φαινόμενο κατηγορίας 4 στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον, με ανέμους ως και 215 χιλιομέτρων ανά ώρα, ανακοίνωσε το αμερικανικό εθνικό κέντρο τυφώνων (NHC).

Ο τυφώνας πλησιάζει στις ακτές της βορειοδυτικής Φλόριντας —της τρίτης πολυπληθέστερης αμερικανικής πολιτείας— κι αναμενόταν να φθάσει πάνω από το έδαφος στο τέλος της ημέρας (νωρίς το πρωί ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το NHC, μέρος του συστήματος της αμερικανικής εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, το οποίο έχει έδρα το Μαϊάμι.

Καθώς οι ακραίες ριπές του τυφώνα Ελέν συνεχίζουν να μαστιγώνουν τη Φλόριντα, σχεδόν 300.000 άνθρωποι είναι χωρίς ρεύμα.

Συνολικά 291.553 καταναλωτές βρίσκονται στο σκοτάδι, σύμφωνα με το poweroutage.us, το οποίο παρακολουθεί τις διακοπές ρεύματος.



Η Ελέν πρόκειται να φτάσει στην πολιτεία αργότερα, οπότε οι διακοπές ρεύματος θα μπορούσαν να συνεχίσουν να αυξάνονται.

Το γραφείο του σερίφη της κομητείας Τέιλορ ζήτησε από τους κατοίκους που αρνούνται να εκκενώσουν να γράψουν το όνομά τους στο χέρι με ανεξίτηλο μαρκαδόρο, δημοσιεύοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια ανάρτηση με προειδοποίηση για το χειρότερο σενάριο για όσους δεν απομακρυνθούν

Τι γράφει η ανάρτηση:

Εάν εσείς ή κάποιος γνωστός σας επέλεξε να μην εκκενώσει, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ να γράψετε το όνομά σας, το όνομα, τα γενέθλια και σημαντικές πληροφορίες στο χέρι ή το πόδι σας με ΜΟΝΙΜΟ ΜΑΡKΑΔΟΡΟ ώστε να μπορείτε να αναγνωριστείτε και να ειδοποιηθεί η οικογένειά σας

Γραφείο του σερίφη της κομητείας Τέιλορ».

Το γραφείο του σερίφη ζήτησε από όσους έχουν απομακρυνθεί να επιστρέψουν μόνο όταν τους δοθεί το ελεύθερο από το Κέντρο Επιχειρήσεων Έκτακτης Ανάγκης.



«Πολλοί δρόμοι θα είναι αδιάβατοι και ενδέχεται να υπάρχουν κομμένα καλώδια ρεύματος, πεσμένα δέντρα και άλλες επικίνδυνες συνθήκες», αναφέρει η προειδοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η κομητεία Τέιλορ βρίσκεται νοτιοανατολικά του Ταλαχάσι, στην ακτογραμμή Big Bend, όπου αναμένονται «καταστροφικά» κύματα καταιγίδας.