Η εφημερίδα Libération, σε δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Οι διαταγές περί υποχρέωσης εξόδου από τη Γαλλία πρέπει να είναι καλύτερα στοχοθετημένες για να είναι πιο αποτελεσματικές». αναφέρει, ότι μόνο το 14% των ατόμων για τα οποία έχουν εκδοθεί στη Γαλλία διαταγές απέλασης εγκαταλείπουν τη χώρα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι διαταγές αυτές εκδίδονται σε ποικίλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα μετά την άρνηση χορήγησης άδειας παραμονής, έπειτα από καταδίκη, μετά την απόρριψη αίτησης ασύλου ή έπειτα από έλεγχο ταυτότητας από τις αστυνομικές αρχές. Μεταξύ 2019 και 2022 οι αρμόδιες αρχές εξέδωσαν 447.257 διαταγές αυτού του είδους, σημειώνει η γαλλική εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι στον τομέα αυτό η Γαλλία είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη

 Αναφέρεται επίσης ότι ο σχετικός γαλλικός νόμος προβλέπει περίοδο ενός μηνός για εθελούσια αποχώρηση των ατόμων προτού οι αρχές λάβουν αναγκαστικά μέτρα, όπως η κράτησή πριν από την απέλαση.

Στην πρόθεση του νέου υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας Μπρουνό Ρεταγιό να «αλλάξει τους ευρωπαϊκούς κανόνες», στην προσπάθειά του να «μειώσει τη μετανάστευση προς τη Γαλλία» αναφέρεται εξάλλου η εφημερίδα Figaro, σημειώνοντας ότι επί του θέματος αυτού η νέα κυβέρνηση της Γαλλίας σκοπεύει να ακολουθήσει τα βήματα της Ουγγαρίας, της Ολλανδίας και της Γερμανίας.

Επισημαίνεται ότι την περασμένη εβδομάδα η νέα ολλανδική κυβέρνηση, στην οποία κυριαρχεί η ακροδεξιά, ζήτησε την απόσυρση του ευρωπαϊκού συμφώνου για την μετανάστευση «το συντομότερο δυνατό», απαιτώντας «ρήτρα εξαίρεσης». Το πρόβλημα είναι ότι για να επιτευχθεί μια τέτοια παρέκκλιση θα πρέπει να τροποποιηθούν οι Συνθήκες της ΕΕ, ένα μονοπάτι που κανένα κράτος μέλος δεν τολμά να προτείνει, σημειώνει η εφημερίδα.

Πηγή: ΑΠΕ