Γιγαντώνονται οι φόβοι για κλιμάκωση του Μεσανατολικού, καθώς το Ισραήλ, μετά τους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε στον Λίβανο, προετοιμάζεται για εισβολή, για να πολεμήσει τη Χεζμπολάχ.
Σύμφωνα με το Sky News, δύο εφεδρικές ταξιαρχίες στάλθηκαν στα βόρεια σύνορα, τη στιγμή που ήδη υπηρετούν τουλάχιστον 20.000 έφεδροι, χωρίς να υπολογίζονται οι στρατιωτικές δυνάμεις που είναι ανεπτυγμένες εδώ και μια δεκαετία.
Ο ισραηλινός υποστράτηγος, Όρι Γκόρντιν, διεμήνυσε ότι ο στρατός πρέπει να είναι σθεναρά προετοιμασμένος για μια χερσαία επίθεση στον Λίβανο, τονίζοντας τα εξής: «Πρέπει να αλλάξουμε την κατάσταση ασφαλείας. Πρέπει να είμαστε πολύ σθεναρά προετοιμασμένοι, για να εισέλθουμε στο Λίβανο».
Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, τουλάχιστον 90.530 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί τις τελευταίες μέρες στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 40.000 που βρίσκονται σε 283 καταφύγια, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.
Επίσης, η Χεζμπολάχ για πρώτη φορά εξαπέλυσε πύραυλο στο Τελ Αβίβ, κάτι που δεν έπραξε ούτε στον πόλεμο του 2006 με το Ισραήλ. Ο πύραυλος αναχαιτίστηκε. Με βάση την οργάνωση, στόχος ήταν τα γραφεία της Μοσάντ, καθώς η ισραηλινή μυστική υπηρεσία σκότωσε μέλη της Χεζμπολάχ.
Ωστόσο, το Ισραήλ υποστήριξε πως ήταν ψυχολογικό χτύπημα με στόχο αμάχους, ώστε να καμφθεί το ηθικό σε μια τεταμένη περίοδο, όπου οι Ισραηλινοί ζητούν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση των ομήρων.
Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι αναζητά διπλωματικές οδούς για την εκτόνωση της κρίσης, όμως ο στρατός υπό τις οδηγίες του συνεχίζει στο «σφυροκόπημα» στον Λίβανο. Διεθνείς αναλυτές ανησυχούν ιδιαίτερα, καθώς η Χεζμπολάχ αναγνωρίζεται επίσημα στον Λίβανο και έχει επίσημες διασυνδέσεις με το κράτος. Έτσι, ένας πόλεμος εναντίον της θα είναι και κατά του κράτους της Μέσης Ανατολής, το οποίο χρεοκόπησε πριν λίγα χρόνια και υπάρχουν φόβοι για νέες μεταναστευτικές ροές από την περιοχή.