Η ισραηλινή επιχείρηση, που ανατίναξε σχεδόν 5.000 βομβητές μελών της Χεζμπολάχ σε Λίβανο και Συρία, προκαλώντας 12 θανάτους και χιλιάδες τραυματισμούς, θα φάνταζε εξωπραγματική ακόμα και για χολιγουντιανή ταινία κατασκοπείας. Αυτή τη στιγμή 300 άνθρωποι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Πίσω από τους παγιδευμένους με εκρηκτικά βομβητές βρίσκεται η εταιρεία «Gold Apollo», με έδρα την Taiwan, από την οποία η Χεζμπολάχ αγοράζει τους εν λόγω βομβητές μέσω ενός Ευρωπαίου διανομέα από τη Βουδαπέστη, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ίδιας της εταιρείας. Οι δύο εταιρείες που εμπλέκονται με την κατασκευή και τη διανομή δεν φαίνεται να συμφωνούν για το ποιος τελικά κατασκευάζει τους εν λόγω βομβητές. Τα μοντέλα AR-924 που ανατινάχθηκαν, προκαλώντας το χάος, παράγονται και πωλούνται στη Βουδαπέστη από την εταιρεία «BAC Consulting KFT», σύμφωνα πάντα με την «Gold Apollo».

Η εταιρεία στο προφίλ της στο LinkedIn εμφανίζεται ως συμβουλευτική και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η BAC Consulting εμψυχώνει περιβαλλοντικά, πολιτικά και αναπτυξιακά έργα ευρείας εμβέλειας και πολυπλοκότητας».

Σύμφωνα με το Reuters, η «BAC Consulting KFT» στεγάζεται σε ένα διώροφο κτίριο σε προάστιο της Βουδαπέστης. Το όνομα της εταιρείας είναι αναρτημένο στο κτίριο σε ένα φύλλο Α4, που βρίσκεται πάνω σε γυάλινη πόρτα. Μαρτυρίες υποστηρίζουν ότι η εταιρεία είναι μεν εγγεγραμμένη στη συγκεκριμένη διεύθυνση, χωρίς όμως να έχει φυσική παρουσία εκεί.

Η CEO της εταιρείας σε τηλεφωνική της συνέντευξη στο «NBC» επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία συνεργάζεται με την «Gold Apollo», διέψευσε όμως ότι οι βομβητές φτιάχνονται από τη δική της εταιρεία. «Δεν φτιάχνω εγώ τους βομβητές. Είμαι απλώς ο ενδιάμεσος. Νομίζω ότι καταλάβατε λάθος».

Η παρτίδα είχε παγιδευτεί πριν φτάσει στον Λίβανο

«Μια παρτίδα 5.000 βομβητών, που είχε εισαχθεί πριν από πέντε μήνες από τη Χεζμπολάχ, είναι σχεδόν σίγουρο ότι είχε παγιδευθεί με εκρηκτικά πριν φθάσει στον Λίβανο», δήλωσε σήμερα απόστρατος ταξίαρχος του λιβανέζικου στρατού.

Οι συσκευές αυτές είχαν παγιδευθεί με αρκετά γραμμάρια εκρηκτικών που δύσκολα εντοπίζονται και είχαν τοποθετηθεί στην μπαταρία, με τρόπο που να εξασφαλίζει ότι δεν θα μπορούσαν να εντοπισθούν από αισθητήρες ή από οποιαδήποτε εργαλεία εντοπισμού εκρηκτικών», δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu» ο Μουνίρ Σεχάντα, πρώην συντονιστής της κυβέρνησης με την ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ, «UNIFIL».

Ο ίδιος δήλωσε ότι ο τύπος των εκρηκτικών δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί, καθώς εργαστήρια εξακολουθούν να εργάζονται πάνω σ’ αυτό, όμως πρόκειται για εξελιγμένα εκρηκτικά, φτιαγμένα από σύγχρονα υλικά που δεν μπορούν να εντοπισθούν από αισθητήρες.

«Οι μπαταρίες λιθίου, αν πιάσουν φωτιά ή εκραγούν, δεν προκαλούν τέτοια ζημιά», δήλωσε ο Σεχάντα.

«Από βίντεο φαίνεται ότι οι εκρήξεις ήταν ισχυρές, ενώ μια μπαταρία λιθίου προκαλεί μόνο μια μικρή φλόγα και μια πολύ μικρή έκρηξη», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τον τόπο ή τη χώρα, όπου παγιδεύθηκαν οι συσκευές, ο Σεχάντα δήλωσε: «Είναι πολύ νωρίς, για να το συζητήσουμε αυτό, όμως η παγίδευσή τους θα μπορούσε να έχει γίνει στη διάρκεια της φάσης της κατασκευής ή σε άλλα στάδια».

Ο βομβητής

Ο ίδιος δήλωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ, Χάσαν Νασράλα, πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία σήμερα σχετικά με τις εκρήξεις, το πώς παγιδεύθηκαν οι συσκευές και το πώς θα απαντήσει η οργάνωσή του στις εκρήξεις.