Σαράντα αυθεντικές σελίδες του θρυλικού καουμπόι Λούκι Λουκ, σχεδιασμένες από τον Βέλγο Μορίς, θα τεθούν προς πώληση, για πρώτη φορά, σε μια δημοπρασία που οργανώνει στις 15 Νοεμβρίου στο Παρίσι ο οίκος Christie’s.

Η δημοπρασία αυτή αναμένεται ότι θα αποφέρει κέρδη 2,7-3,4 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον οίκο. Τα σκίτσα θα εκτεθούν προηγουμένως στα γραφεία του Christie’s στις Βρυξέλλες, το Παρίσι και τη Γενεύη.

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, αυτή είναι μια «παγκόσμια πρώτη» για το έργο του Μορίς, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Μορίς ντε Μπεβέρ (1923-2001), ο οποίος περιέγραψε τις περιπέτειες του «Φτωχού, μόνου καουμπόι» μεταξύ 1947-2001. Ο Μορίς υπέγραψε συνολικά 72 άλμπουμ του «Λούκι Λουκ», αρχικά μόνος του και στη συνέχεια σε συνεργασία με τον θρυλικό Γάλλο συγγραφέα και σεναριογράφο κόμικ Ρενέ Γκοσινί, με τον οποίο γνωρίστηκαν στη Νέα Υόρκη. Η συνεργασία τους κράτησε μέχρι τον πρόωρο θάνατο του τελευταίου, το 1977.

Οι 50 πρωτότυπες σελίδες προέρχονται από ισάριθμα άλμπουμ.

Ο «Λούκι Λουκ» μεταφράστηκε σε 30 γλώσσες και πούλησε περισσότερα από 300 εκατομμύρια τεύχη σε όλον τον κόσμο. Μετά τον θάνατο του Μορίς το 2001 άλλοι σχεδιαστές κόμικ ανέλαβαν να συνεχίσουν το έργο του.

Ο «Λούκι Λουκ» γνώρισε επίσης μεγάλη επιτυχία στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

Πηγή: ΑΠΕ