Ευεπηρέαστος ακτιβιστής, ιδεαλιστής ή φανατικός; Ο Ράιαν Ρουθ φαίνεται ότι είναι κάτι και από τα τρία, αν δει κανείς την πορεία της ζωής του μέχρι τη σύλληψή του, την Κυριακή, στη Φλόριντα, εξαιτίας της υποψίας ότι επιχείρησε να δολοφονήσει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Μια φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του σερίφη στην κομητεία Μάρτιν δείχνει τον 58χρονο Αμερικανό με τα ξανθά μαλλιά, αχτένιστα και τα χέρια δεμένα με χειροπέδες στην πλάτη. Σε άλλη φωτογραφία, το τσαλακωμένο μπλουζάκι που φοράει του έχει ανέβει στο στήθος, τα γυαλιά ηλίου έχουν γλιστρήσει στην άκρη της μύτης του. Είναι αδύνατος και ζαρώνει τα μάτια.

Ο πρώην οικοδόμος φαίνεται ότι διαπνεόταν από την έντονη ανάγκη να αναλάβει δράση και το 2022, μετά τη ρωσική εισβολή, πήγε στην Ουκρανία. Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων του είχε πάρει συνέντευξη εκεί, κατά τύχη, σε μια συγκέντρωση αλληλεγγύης προς τους Ουκρανούς στο Κίεβο. «Ο Πούτιν είναι τρομοκράτης», είχε δηλώσει τότε ο Ρουθ, που είχε ζωγραφίσει την ουκρανική σημαία στο μάγουλό του. «Πρέπει όλοι οι άνθρωποι του πλανήτη να σταματήσουν ό,τι κάνουν και να έρθουν εδώ να στηρίξουν την Ουκρανία», είπε.

Ο Ράιαν Γουέσλι Ρουθ διώκεται στη Φλόριντα μόνο για παράνομη οπλοκατοχή – προς το παρόν, αφού συνεχίζεται η έρευνα σε βάρος του για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ. Φέρεται ότι προσπάθησε να τον πυροβολήσει κρυμμένος σε θάμνους, σε ένα γήπεδο γκολφ.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Ρουθ απασχόλησε τις Αρχές. Είχε συλληφθεί το 2002 έπειτα από έναν έλεγχο της τροχαίας. Τότε, είχε επιχειρήσει να διαφύγει και ταμπουρώθηκε, οπλισμένος, σε ένα τοπικό κατάστημα. Από τη δεκαετία του ’90 είχε εμπλακεί σε διάφορες ποινικές υποθέσεις, ενώ εδώ και χρόνια δεν πλήρωνε τους φόρους του.

Ήταν τακτικός χρήστης ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης και τον Ιούνιο του 2020 ανήρτησε στο Twitter ένα μήνυμα με το οποίο έδειχνε να μετανιώνει, επειδή το 2016 ψήφισε τον Τραμπ και αποκάλυπτε «τη μεγάλη απογοήτευσή του». «Θα χαρώ όταν δεν θα είσαι πια εκεί», έγραφε τότε.

Παράλληλα, σε ένα βιβλίο 300 σελίδων που εξέδωσε μόνος του, με τίτλο «Ο χαμένος πόλεμος», παρουσίασε τις ιδέες του για διάφορα μεγάλα θέματα: «Το μοιραίο ψεγάδι της δημοκρατίας», «Η εγκατάλειψη του κόσμου και ο παγκόσμιος πολίτης», «Ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος και το τέλος της ανθρωπότητας». Στις σελίδες του μιλάει για την Ταϊβάν, το Αφγανιστάν, τη Βόρεια Κορέα.

Το παράξενο σχέδιό του για νίκη της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία

Σε έναν δημοσιογράφο της εφημερίδας «New York Times», που του πήρε συνέντευξη τον Μάρτιο του 2023, αποκάλυψε ότι είχε ένα παράξενο σχέδιο, για να βοηθήσει το Κίεβο: να στρατολογήσει Αφγανούς και να στείλει αυτούς τους πρώην στρατιώτες, που διέφυγαν από τους Ταλιμπάν, να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Είχε συντάξει, μάλιστα, και έναν κατάλογο με εκατοντάδες ονόματα.

Σε μια σέλφι χωρίς ημερομηνία, ενδεχομένως από την ίδια εποχή, εικονίζεται με γένια τριών ημερών, την αμερικανική σημαία τυλιγμένη στον λαιμό του και κάτι που μοιάζει με αλεξίσφαιρο γιλέκο. Η αμερικανική σημαία εμφανίζεται ραμμένη και σε άλλα ρούχα του: μια ετικέτα σε ένα μπλουζάκι ή σε μια φόρμα, δίπλα σε μια άλλη ετικέτα με την ουκρανική σημαία.

Αφού εργάστηκε στη Βόρεια Καρολίνα, εγκαταστάθηκε στη Χαβάη, στο νησί Οάχου, όπου ίδρυσε μια μικρή εταιρεία, την Camp Box Honolulu. Κατασκεύαζε ξύλινα σπίτια και αποθήκες. Η τοπική εφημερίδα «Star-Advertiser» αναφέρει σε ένα άρθρο του 2019 ότι είχε προσφέρει ένα από τα σπιτάκια αυτά σε αστέγους.

Πηγή: ΑΠΕ