Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη σχολίασε την απόφαση της Γερμανίας να κλείσει τα σύνορα της παντού, λέγοντας «Δεν είναι η πρώτη φορά που κλείνουν τα σύνορα και πολλές χώρες το κάνουν την τελευταία δεκαετία με διάφορα προσχήματα τα οποία η ΕΕ αποδέχεται, κατά τη γνώμη μου απαραδέκτως. Και δεν το δέχεται μόνο άπαξ και για τον περιορισμένο χρόνο των 6 μηνών, όπως προβλέπεται, αλλά δέχεται και όλες τις παρατάσεις των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα- σε κάποιες χώρες από το 2014. Λυπάμαι, αλλά με αυτό τον τρόπο η ΕΕ πυροβολεί τα πόδια της».

Μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Ο Μετανάστης του Μέλλοντος: Προκλήσεις που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, την οικονομία, το δημογραφικό – H σχέση τους με το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το ‘Ασυλο» που διοργάνωσε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η κ.Βούλτεψη τόνισε ότι το κόστος της κατάργησης της Σένγκεν και οι επιπτώσεις στην αγορά εργασίας, στον τουρισμό, στη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών, είναι τεράστιο.

«Και τελικά, αν η Ευρώπη αποδεχθεί αυτό το αφήγημα, τότε ορθώς πανηγυρίζουν ο Ορμπαν και οι άλλοι ότι “πέτυχαν” η πολιτική και οι πιέσεις της. Και τελικά, αντί να νικήσουμε την Ακροδεξιά, θα μας νικήσει. Αντί να πολεμήσουμε το οργανωμένο έγκλημα και τη ριζοσπαστικοποίηση θα προκαλέσουμε μεγαλύτερο μίσος και περισσότερη ριζοσπαστικοποίηση».

Σύμφωνα με την υφυπουργό, τώρα που πρέπει να εφαρμόσουμε στην Ευρώπη το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, μπαίνουμε πάλι στη γνωστή ευρωπαϊκή “μέρα της μαρμότας”. «Ο ένας κλείνει τα σύνορα, ο άλλος παραδίπλα ξανακλείνει άλλα σύνορα, άλλος θέλει απορρίψεις στα σύνορα, άλλος προτείνει το ένα και άλλος το άλλο».

Αναφερόμενη στον μετανάστη του μέλλοντος, τόνισε ότι θα είναι πρόσφυγας πολέμου, τα δίκτυα των διακινητών θα συνεχίσουν να υφίστανται ενώ η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, «άνοιξε και πάλι την πόρτα του φρενοκομείου, κάτι που σημαίνει ότι ο μετανάστης του μέλλοντος μπορεί να είναι ριζοσπαστικοποιημένος».

«Ο μετανάστης του μέλλοντος που θα καταφέρει να σταθεί στα πόδια του, είναι αυτός που θα μετέχει της κοινωνικοοικονομικής ζωής της χώρας που τον φιλοξενεί. Αυτό απαιτεί συνδυασμό της προστασίας των συνόρων, με τη σύνδεση της παραμονής στη χώρα με την εκπαίδευση και την εργασία, κάτι που με τη σειρά του απαιτεί νομοθετικές πρωτοβουλίες» είπε η κ.Βούλτεψη, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή ότι η Ελλάδα διαθέτει το πιο ολοκληρωμένο σύστημα υποδοχής και προστασίας.

Για τον κ. Νικόλα Ιωαννίδη, υφυπουργό Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας της Κύπρου που μίλησε στην εκδήλωση, η μετανάστευση θα πρέπει να γίνεται δομημένα, στοχευμένα και με συγκεκριμένα κριτήρια. «Η αναγκαστική μετανάστευση θα αυξηθεί λίγο της κλιματικής αλλαγής και της επιδείνωσης των συνθηκών, με αναγκαστικούς εκτοπισμούς και δυσανάλογες επιπτώσεις στις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ.Ιωαννίδη, θα πρέπει να καταπολεμηθεί η παράνομη διακίνηση, με έμφαση στην εξάρθρωση δικτύου διακινητών ενώ η μετανάστευση αποτελεί συλλογική πρόκληση και κανένα κράτος δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει από μόνο του.

«Η Κυπριακή δημοκρατία δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει τις πολυσύνθετες προκλήσεις που άπτονται του μεταναστευτικού, πάντα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου» κατέληξε.

Πάντως, για τον κ Μάνο Λογοθέτη, γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο ευρωπαίος μετανάστης του παρελθόντος ίσως είναι ο “οδηγός” για το ποιος θα είναι ο μετανάστης του μέλλοντος στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Γλούμη-Ατσαλάκη, γενικό γραμματέα Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, ο μετανάστης του μέλλοντος μπορεί να συμβάλει στο δημογραφικό ζήτημα αλλά με βάση έναν σημαντικό παράγοντα που έχει να κάνει με την ουσιαστική ενσωμάτωσή τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας προκειμένου, με την ανάλογη εκπαίδευση, να εργαστούν σε τομείς όπου υπάρχει ανάγκη, όπως στον πρωτογενή, τον κατασκευαστικό και την μεταποίηση.

Τη διαπίστωση ότι η έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού σε σημαντικούς κλάδους, μπορούν να εξελιχθούν σε τροχοπέδη της ανάπτυξης έκανε ο Χρήστος Ταραντίλης, εταιρος και επικεφαλής του Τομέα Κεντρικής Κυβέρνησης και Δημοσίου στην Ernst and Young.

«Απαιτούνται, μεταξύ άλλων, στοχευμένα μέτρα για προσέγγιση εξειδικευμένων εργαζόμενων και απλοποίηση των διαδικασιών σε θέματα εγκατάστασης και νόμιμης εργασίας. Αν θέλει η χώρα μας να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο, δεν μπορεί να μείνει θεατής, η μετανάστευση αποτελεί σίγουρα για την οικονομία μεγάλη ευκαιρία» είπε στην ομιλία του. Τη συζήτηση συντόνισε η Μαίρη Πανούση, υπεύθυνη Επικοινωνίας, DG HOME Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Πηγή: ΑΠΕ