Ένας κατασκηνωτής ενδεχομένως έκανε μια σπουδαία επιστημονική ανακάλυψη, γιατί ψάχνοντας μέσω του Google Maps μέρος για κάμπινγκ μπορεί να βρήκε έναν αρχαίο μετεωρητικό κρατήρα. Στην αστρονομία, ένας μετεωρητικός κρατήρας είναι μια κυκλική κοιλότητα στην επιφάνεια ενός πλανήτη, φεγγαριού ή άλλου ουράνιου σώματος, που δημιουργείται από την πρόσκρουση ενός μετεωρίτη, αστεροειδούς ή κομήτη.

Ο Καναδός Joël Lapointe, από το Κεμπέκ, ερευνούσε μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής ένα μέρος για να στήσει σκηνή μαζί με την παρέα του στην περιοχή Côte-Nord που βρίσκεται στα βόρεια της χώρας. Τότε, εντόπισε έναν τεράστιο λάκκο, πλάτους πολλών μιλίων, που περιβάλλεται από έναν μικρό ορεινό δακτύλιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Post, ο άνδρας επικοινώνησε με τον γεωφυσικό Pierre Rochette, στέλνοντας φωτογραφία με την τοποθεσία, όπως και τις συντεταγμένες.

Ο κρατήρας που εντόπισε ο κατασκηνωτής Joël Lapointe

«Ο ορεινός δακτύλιος υποδηλώνει σε μεγάλο βαθμό σύγκρουση», είπε ο επιστήμονας και πρόσθεσε ότι έλαβε δείγμα από το έδαφος, όπου εντόπισε ένα ορυκτό που ονομάζεται ζιρκόνιο, το οποίο αλλάζει μορφή μετά από γεγονότα όπως οι συγκρούσεις μετεωριτών.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες, με ομάδα από ειδικούς να προετοιμάζεται να επισκεφθεί το σημείο στο Côte-Nord, όπου ενδεχομένως έπεσε μετεωρίτης.

Ο Γκόρντον Οσίνσκι από το τμήμα Γεωεπιστημών του Western University, μιλώντας σε ΜΜΕ, δήλωσε πως θα είναι συναρπαστικό αν επιβεβαιωθεί το εύρημα. Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί 200 κρατήρες, εκ των οποίων οι 31 είναι στον Κανάδα. Δεν συμβαίνει συχνά να κάνουμε τέτοιου είδους ανακαλύψεις.