Ο παλαιότερος χάρτης του κόσμου ο οποίος βρίσκεται χαραγμένος σε μια βαβυλωνιακή πλάκα σχεδόν 3.000 ετών αποκρυπτογραφήθηκε, για να αποκαλύψει μια εκπληκτικά οικεία ιστορία, σύμφωνα με βίντεο που δημοσίευσε το βρετανικό μουσείο.

Στη σφηνοειδή πλάκα που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα π.Χ. φαίνεται ένας χάρτης της Μεσοποταμίας, δηλαδή του σύγχρονου Ιράκ, τοποθεσία που οι Βαβυλώνιοι πίστευαν ότι βρισκόταν πέρα από τον γνωστό κόσμο εκείνη την εποχή.

Το αρχαίο τεχνούργημα, που ανακαλύφθηκε στη Μέση Ανατολή, αποκτήθηκε από το Βρετανικό Μουσείο το 1882, αλλά παρέμεινε μυστήριο για αιώνες, έως ότου οι επιμελητές βρήκαν ένα τμήμα που έλειπε και μετέγραψαν τη σφηνοειδή γραφή του.

Η πλάκα έχει πολλές παραγράφους της σφηνοειδούς γραφής στην πίσω πλευρά της και πάνω από το διάγραμμα του χάρτη που περιγράφει τη δημιουργία της Γης, αλλά και όσα πίστευε ο συγγραφέας της ότι υπήρχαν πέρα από αυτήν.

Όπως αναφέρει η nypost, ο χάρτης δείχνει τη Μεσοποταμία που περιβάλλεται από έναν διπλό δακτύλιο, τον οποίο ο αρχαίος δημιουργός του ονόμασε «πικρό ποτάμι», ένα ποτάμι που δημιούργησε τα σύνορα γύρω από τον γνωστό κόσμο των Βαβυλωνίων.

Μέσα στο ποτάμι, μικροί κύκλοι και ορθογώνια αντιπροσωπεύουν διαφορετικές πόλεις και φυλές στη Μεσοποταμία, συμπεριλαμβανομένης της Βαβυλώνας και ένα άλλο ορθογώνιο απεικονίζει τον ποταμό Ευφράτη.

«Σε αυτό το κυκλικό διάγραμμα περικλείεται ολόκληρος ο γνωστός κόσμος στον οποίο οι άνθρωποι έζησαν, άκμασαν και πέθαναν», είπε στο βίντεο ο επιμελητής του βρετανικού μουσείου και ειδικός στη σφηνοειδή γραφή, δρ Irving Finkel. «Ωστόσο, υπάρχουν περισσότερα σε αυτόν τον χάρτη από αυτό», συμπλήρωσε.

Ο βαβυλώνιος γραφέας χαρτογράφησε επίσης αυτό που πίστευαν ότι υπήρχε έξω από τον κόσμο τους, συμπεριλαμβανομένων μυθικών πλασμάτων και εδαφών, καθώς και μια αναφορά σε μια πολύ γνωστή ιστορία σήμερα, ουσιαστικά στη βαβυλωνιακή εκδοχή της βιβλικής ιστορίας της Κιβωτού του Νώε.

Οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι πίστευαν ότι τα απομεινάρια της γιγαντιαίας κιβωτού που κατασκευάστηκε το 1800 π.Χ. και στη δική τους εκδοχή ονομαζόταν Utnapishtim, κατόπιν εντολής του θεού βρίσκονταν πέρα από το «πικρό ποτάμι», στην πίσω πλευρά ενός βουνού και πρόκειται για το ίδιο βουνό στο οποίο έπεσε η κιβωτός του Νώε, σύμφωνα με τη Βίβλο.