Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, όλοι θεώρησαν ότι πρόκειται για «τελειωμένη υπόθεση», όμως το Κίεβο άντεξε και ο Ζελένσκι ξεκαθάρισε ότι πρώτα θα διώξει τον εχθρό από τη χώρα κι ύστερα θα διαπραγματευτεί. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, πρέπει να βρει ένα διαφορετικό σχέδιο, γιατί η Μόσχα κερδίζει τον πόλεμο.

Η Δύση εξακολουθεί να στηρίζει το Κίεβο, όμως με την οικονομία να βουλιάζει και με τους ηγέτες να χάνουν τους ψηφοφόρους τους η προσοχή και η ενέργεια των δυτικών συμμάχων διοχετεύεται -θέλοντας και μη- σε άλλα ζητήματα. Παράλληλα, οι ΗΠΑ, που είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της ουκρανικής πολεμικής προσπάθειας, περιμένουν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, καθώς ο εκάστοτε νέος πρόεδρος θα χαράξει τη δική του πολιτική.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, που επικαλείται ευρωπαίους διπλωμάτες, σύσσωμη η Δύση πιέζει άτυπα την Ουκρανία να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο, που θα ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες.

Η αρχή φέρεται να έγινε με το ταξίδι του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, και του άγγλου ομολόγου του, Ντέιβιντ Λάμι, στην ουκρανική πρωτεύουσα, όπου συνομίλησαν με αξιωματούχους για την κατάσταση στο μέτωπο. «Είδα πώς ακριβώς βλέπουν οι Ουκρανοί τις ανάγκες τους αυτή τη στιγμή, τους στόχους τους και τι μπορούμε να κάνουμε, για να υποστηρίξουμε αυτές τις ανάγκες», δήλωσε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Επίσης, σύντομα ο ουκρανός πρόεδρος θα ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον, για να παρουσιάσει την ουκρανική πρόταση, η οποία παραμένει «επτασφράγιστο» μυστικό. «Ελπίζω ότι θα έχω την ευκαιρία να δείξω αυτό το σχέδιο στον Μπάιντεν και στους προεδρικούς υποψηφίους των ΗΠΑ, Χάρις και Τραμπ, και να λάβω τα σχόλιά τους», είπε ο Ζελένσκι κατά την πρόσφατη επίσκεψη που έκανε στην Ιταλία.

Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι που μίλησαν στη Wall Street Journal, έστειλαν το εμμέσως μήνυμα ότι δεν μπορεί να απελευθερωθεί ολόκληρη η Ουκρανία. «Μια πλήρης ουκρανική νίκη θα απαιτούσε από τη Δύση να παράσχει υποστήριξη αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που ούτε η Ουάσιγκτον ούτε η Ευρώπη μπορούν», δήλωσαν υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την πρόσφατη επίσκεψη που έκανε στην Ιταλία

«Η Ουκρανία πρέπει να είναι πιο ρεαλιστική όσον αφορά τους στόχους και τη στρατηγική της εν καιρώ πολέμου. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους Δυτικούς να υποστηρίξουν απέναντι στους ψηφοφόρους τους την ανάγκη διοχέτευσης όπλων και βοήθειας στη χώρα», πρόσθεσαν στη συνέχεια.

Μέχρι στιγμής, κανείς δεν γνωρίζει ποιο είναι το σχέδιο Β της Ουκρανίας, αλλά όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι για πρώτη φορά εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να κάτσει επίσημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, γιατί πλέον δεν διακυβεύονται μόνο ορισμένα εδάφη, αλλά η ύπαρξη της χώρας, με την τροπή που παίρνει ο πόλεμος.