Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε την Τρίτη ότι θεωρεί πως ο θάνατος της νεαρής ακτιβίστριας, η οποία είχε αμερικανική και τουρκική υπηκοότητα, από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη την προηγούμενη εβδομάδα ήταν αποτέλεσμα «ατυχήματος».

«Προφανώς ήταν ατύχημα, έγινε εξοστρακισμός στο έδαφος και χτυπήθηκε από ατύχημα», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος, ώρες αφού ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν έκρινε πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις οφείλουν να κάνουν «θεμελιώδεις αλλαγές» μετά τον «αδικαιολόγητο» θάνατο της εικοσιεξάχρονης ακτιβίστριας Αϊσενούρ Εζγκέ Εϊγκί.

Η 26χρονη, μέλος του International Solidarity Movement (ISM), μη κυβερνητικής οργάνωσης που υποστηρίζει την παλαιστινιακή υπόθεση, βρισκόταν στην Μπέιτα για να πάρει μέρος σε εβδομαδιαία διαδήλωση εναντίον της επέκτασης των ισραηλινών οικισμών, τόνισε ο Νέτα Γκολάν, συνιδρυτής της ΜΚΟ αυτής.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «καταδίκασε τη «βάρβαρη» ενέργεια του Ισραήλ με θύμα ειρηνική διαδηλώτρια «εναντίον της κατοχής στη Δυτική Όχθη».

Πηγή: ΑΠΕ