«Τα δημοσιεύματα περί μεταφοράς ιρανικών όπλων στη Ρωσία δεν είναι παρά απεχθής προπαγάνδα, για να μη φανεί η στρατιωτική στήριξη που παρέχουν οι δυτικές χώρες στο Ισραήλ», ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, αφού πολλές χώρες της Δύσης προανήγγειλαν την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

«Η δημοσίευση αυτών των ψευδών και παραπλανητικών αναφορών περί μεταφοράς ιρανικών όπλων σε ορισμένες χώρες είναι απλώς απεχθής προπαγάνδα για να κρύψουν τη μεγάλη, παράνομη, ένοπλη υποστήριξη των ΗΠΑ και ορισμένων δυτικών χωρών στη γενοκτονία της Γάζας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Νασέρ Καναανί, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ». Ο εκπρόσωπος δεν έκανε καμία αναφορά στις νέες κυρώσεις.

«Ορισμένες δυτικές χώρες αυτοπροβάλλονται ως προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στηρίζουν την εφαρμογή των διεθνών συνθηκών, αλλά στέλνουν κάθε είδος όπλου, για να στηρίξουν τα εγκλήματα πολέμου του σιωνιστικού καθεστώτος», δηλαδή του Ισραήλ, πρόσθεσε ο Καναανί στην ανάρτησή του.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είπε σήμερα ότι η Ρωσία παρέλαβε από το Ιράν βαλλιστικούς πυραύλους και πιθανότατα θα τους χρησιμοποιήσει στην Ουκρανία εντός των επόμενων εβδομάδων, προειδοποιώντας ότι η συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Εκτός από τις ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία ανέφεραν ότι θα επιβάλουν νέες κυρώσεις στο Ιράν.

Κοινή δήλωση Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας

Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας καταδίκασαν έντονα τις μεταφορές ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία και ανακοίνωσαν πως κατά συνέπεια θα συνεργαστούν προς την κατεύθυνση της επιβολής κυρώσεων στην αεροπoρική εταιρεία Iran Air, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η πράξη αυτή αποτελεί κλιμάκωση εκ μέρους και των δύο, του Ιράν και της Ρωσίας, και μια απευθείας απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση και των τριών χωρών που κοινοποίησε το υπουργείο.

Οι τρεις χώρες θα προχωρήσουν άμεσα σε πρωτοβουλίες, για να ακυρώσουν τις διμερείς συμφωνίες με το Ιράν στον τομέα των αερομεταφορών, καλώντας το Ιράν να διακόψει άμεσα κάθε είδους υποστήριξή του προς τη Ρωσία στον πόλεμό της με την Ουκρανία.

Ουκρανία: Θα διακόψουμε τις σχέσεις με το Ιράν, αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει βαλλιστικούς πυραύλους που προμηθεύτηκε από την Τεχεράνη

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι θα επανεξετάσει τις επιλογές της και θα μπορούσε ακόμη και να διακόψει τις σχέσεις της με το Ιράν, εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει εναντίον της χώρας βαλλιστικούς πυραύλους που προμηθεύτηκε από την Τεχεράνη.

«Δεν θα πω τώρα τι ακριβώς εννοώ με τον όρο καταστροφικές συνέπειες, για να μην αποδυναμώσω τη διπλωματική μας θέση. Μπορώ, όμως, να πω ότι όλες οι επιλογές, συμπεριλαμβανομένης αυτής που αναφέρατε, βρίσκονται στο τραπέζι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χεόρχιι Τίχιι, όταν ρωτήθηκε αν το Κίεβο θα μπορούσε να διακόψει τις σχέσεις του με την Τεχεράνη.

«Έχουμε αξιόπιστες πληροφορίες για τις παραδόσεις ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία», λέει ο Στάνο

O εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, ανέφερε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει λάβει «αξιόπιστες πληροφορίες» σχετικά με τις παραδόσεις ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία και τώρα ετοιμάζεται να λάβει τα μέτρα της.

«Επιβεβαιώνουμε ότι έχουμε λάβει αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την παράδοση ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία. Ο ύπατος εκπρόσωπος, Ζ. Μπορέλ, στις διμερείς επαφές του με τους ιρανούς εταίρους προειδοποίησε πολλές φορές το Ιράν για μια τέτοια απόφαση», εξήγησε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής σε διάφορα ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων και στο ΑΜΠΕ. Υπενθύμισε, επίσης, ότι «οι ηγέτες της ΕΕ ήταν πολύ σαφείς στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου: «Η ΕΕ θα ανταποκριθεί γρήγορα και σε συντονισμό με τους διεθνείς εταίρους, μεταξύ άλλων με νέα και σημαντικά περιοριστικά μέτρα κατά του Ιράν».

Συνεχίζοντας, ο Π. Στάνο, επεσήμανε τα εξής: «Η παράδοση βαλλιστικών πυραύλων πιθανότατα θα βοηθήσει την εκστρατεία κλιμακωτών βομβαρδισμών της Ρωσίας εναντίον ουκρανών αμάχων, πόλεων και μη στρατιωτικών υποδομών, αυξάνοντας περαιτέρω τις απώλειες αμάχων και τις καταστροφές. Αυτό αντιπροσωπεύει μια περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση από τη Ρωσία και μια κλιμάκωση της υποστήριξης του Ιράν στην επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η οποία παραβιάζει τον Χάρτη του ΟΗΕ, το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Αυτή η υποστήριξη στην τρομοκρατική εκστρατεία της Ρωσίας κατά του πληθυσμού της Ουκρανίας θα αντιμετωπιστεί με μια ισχυρή απάντηση από την ΕΕ. Ο ύπατος εκπρόσωπος, Ζ. Μπορέλ, έχει ήδη θέσει στα κράτη-μέλη της ΕΕ ένα ουσιαστικό σύνολο αποφασιστικών και στοχευμένων μέτρων ως μέρος της απάντησης της ΕΕ, τα οποία θα πρέπει να συμφωνηθούν ομόφωνα από όλα τα κράτη μέλη».

Σημειώνεται ότι η ΕΕ έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις σε ιρανούς κατασκευαστές drone, των οποίων τα προϊόντα προμηθεύονταν στη Ρωσία.