Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανακοινώσουν σήμερα νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, μετά την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία από την Ισλαμική Δημοκρατία, παρά τις προειδοποιήσεις της Δύσης, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Λονδίνο.

«Δεκάδες ρώσοι στρατιωτικοί έχουν εκπαιδευτεί στο Ιράν, για να χρησιμοποιούν το σύστημα βαλλιστικών πυραύλων κοντινής εμβέλειας Fath-360, το οποίο έχει μέγιστο βεληνεκές 75 μίλια», είπε και συμπλήρωσε πως: «η Ρωσία έχει λάβει τώρα αποστολές αυτών των βαλλιστικών πυραύλων και πιθανότατα θα τους χρησιμοποιήσει εντός εβδομάδων στην Ουκρανία εναντίον Ουκρανών».

«Η Ρωσία έχει μια σειρά από δικούς της βαλλιστικούς πυραύλους, αλλά η προμήθεια ιρανικών πυραύλων της επιτρέπει να χρησιμοποιήσει περισσότερους για στόχους που βρίσκονται πιο μακριά από την πρώτη γραμμή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι, από την πλευρά του δήλωσε ότι η προμήθεια βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν στη Ρωσία αποτελεί «σίγουρα σημαντική κλιμάκωση», τονίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο συντονίζεται.

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε εάν θα ενέκρινε την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow, για να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας, ο Λαμί είπε ότι δεν θα σχολιάσει «επιχειρησιακά ζητήματα».

Οι δυο άνδρες αποκάλυψαν ότι θα ταξιδέψουν μαζί στο Κίεβο αργότερα αυτή την εβδομάδα, κάτι που ο Λαμί είπε ότι είναι η «πρώτη κοινή επίσκεψη αυτού του είδους για πάνω από μια δεκαετία».

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι η σχέση Ρωσίας και Ιράν είναι «αμφίδρομη», με το Κρεμλίνο να μοιράζεται τεχνολογία με το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών ζητημάτων και των διαστημικών πληροφοριών.

Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία θα επιβάλουν κυρώσεις 

Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας καταδίκασαν έντονα τις μεταφορές ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία και ανακοίνωσαν πως κατά συνέπεια θα συνεργαστούν προς την κατεύθυνση της επιβολής κυρώσεων στην αεροπoρική εταιρεία Iran Air, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η πράξη αυτή αποτελεί κλιμάκωση εκ μέρους και των δύο, του Ιράν και της Ρωσίας, και μια απευθείας απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση και των τριών χωρών που κοινοποίησε το υπουργείο.

Οι τρεις χώρες θα προχωρήσουν άμεσα σε πρωτοβουλίες, για να ακυρώσουν τις διμερείς συμφωνίες με το Ιράν στον τομέα των αερομεταφορών, καλώντας το Ιράν να διακόψει άμεσα κάθε είδους υποστήριξή του προς τη Ρωσία στον πόλεμό της με την Ουκρανία.