Μια ιστορική απόφαση για τα ομόφυλα ζευγάρια που αποκτούν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας ελήφθη σε δίκη ορόσημο στη Βρετανία.
Ειδικότερα, μια παρένθετη μητέρα προσέφυγε στη δικαιοσύνη, ώστε να βλέπει το παιδί που κυοφόρησε για ένα ομόφυλο ζευγάρι.
Οι γονείς του παιδιού, ισχυρίστηκαν, σύμφωνα με τη μητέρα, ότι το αγοράκι τους «θα μπερδευόταν αν την έβλεπε, επειδή ζούσε μαζί τους σε μια “οικογένεια χωρίς μητέρα” και μεγάλωνε μέσα στην LGBT κοινότητα».
Το ζευγάρι της είπε ότι δεν υπήρχε «καμία κενή θέση» για εκείνη στην οικογένειά τους και, σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς της, την αποκάλεσαν ομοφοβική, επειδή επέμενε ότι το παιδί την αναγνώριζε ως μητέρα του και την κατηγόρησαν ότι επιδιώκει μια «ακατάλληλη σχέση» μαζί του, καθώς η τακτική επαφή μαζί της θα του έδινε την εντύπωση ότι η ύπαρξη ομόφυλων γονέων καθιστά την οικογένειά του ελλιπή.
Σύμφωνα με την Daily Mail, οι δύο άνδρες απείλησαν ακόμη και να καλέσουν την αστυνομία, όταν εμφανίστηκε στο σπίτι τους για να δει το παιδί σε μια προκαθορισμένη επίσκεψη. Κι αυτό γιατί όταν της αρνήθηκαν να το δει, ακολούθησε ένας φρικτός καυγάς.
Η συμφωνία που αθετήθηκε από το ζευγάρι
Ένας παιδοψυχολόγος που κατέθεσε στη δίκη δήλωσε ότι οι άνδρες επιχειρούσαν στην ουσία να «διαγράψουν» την παρουσία της παρένθετης μητέρας από την οικογένειά τους, κάτι που, όπως είπε, δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα και δεν ήταν προς το συμφέρον του παιδιού.
Το παιδί γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020.
Οι γονείς του, ένα παντρεμένο ζευγάρι ηλικίας 36 και 43 ετών, ήταν φίλοι με την αδελφή της παρένθετης και επιθυμούσαν ένα παιδί για να συμπληρώσουν την οικογένειά τους, οπότε εκείνη συμφώνησε να τους βοηθήσει.
Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι θα είχε επαφή με το παιδί μετά τη γέννησή του, αλλά η σχέση τους επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.
Το ζευγάρι ισχυρίστηκε ότι φοβήθηκε πως η γυναίκα θα αρνιόταν να τους παραδώσει το μωρό μετά τη γέννησή του.
Ωστόσο, το έκανε, αν και η 36χρονη παραδέχτηκε ότι είχε φόβους ότι θα την πέταγαν εντελώς έξω από τη ζωή του παιδιού. Φόβοι που αργότερα θα γίνονταν πραγματικότητα.
Αμέσως μετά υπέγραψε γονική εντολή με την οποία παρέδιδε την ευθύνη για το παιδί στους άνδρες, μαζί με μια δεύτερη εντολή που εξασφάλιζε ότι θα μπορούσε να έχει τακτική επαφή μαζί του, παρότι αυτό θα ζούσε μόνιμα με τους άνδρες.
Αλλά το ζευγάρι αθέτησε τη συμφωνία.
Ο δικαστής ανέφερε ότι «δικαίως χαρακτηρίστηκε ο καυγάς ως “φρικτός”», όχι μόνο επειδή έγινε παρουσία του γιου τους.
Το δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν θα εκδώσει απόφαση θετής γονικής υιοθεσίας – πράγμα που σημαίνει ότι η παρένθετη μητέρα διατηρεί δικαιώματα γονέα.
Το παιδί θα συνεχίσει να ζει με τους μπαμπάδες του, αλλά θα περνάει χρόνο και με την παρένθετη μητέρα.
«Το παιδί ευδοκιμεί υπό την φροντίδα των μπαμπάδων του. Αυτό δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση και η παρένθετη δεν πρότεινε ποτέ να μην ζήσει μαζί τους. Όμως, θέλει να το βλέπει», είπε ο δικαστής.