Οι επικεφαλής της CIA και της βρετανικής υπηρεσίας κατασκοπείας σε κοινό άρθρο που έγραψαν στους Finanacial Times ξεκαθάρισαν πως η Κίνα είναι η «κύρια πρόκληση του 21ου αιώνα».

Το άρθρο γνώμης (op-ed) προέρχεται από τον διευθυντή της CIA (Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών) Ουίλιαμ Μπερνς και τον Ρίτσαρντ Μουρ, επικεφαλής της Secret Intelligence Service (Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών, SIS, MI6), ενώ είναι το πρώτο που συνυπογράφουν επικεφαλής των δύο υπηρεσιών.

Οι Μπερνς και Μουρ επισημαίνουν ότι έχουν αναδιοργανώσει τις υπηρεσίες τους για να τις προσαρμόσουν στην άνοδο της Κίνας, την οποία αποκαλούν «την κύρια πρόκληση του 21ου αιώνα για τις υπηρεσίες πληροφοριών και σε γεωπολιτικό επίπεδο».

Επίσης, αναφέρουν, οι υπηρεσίες «εκμεταλλεύθηκαν τους διαύλους μας για τη συλλογή πληροφοριών για να ασκήσουν ισχυρή πίεση για αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση» στη Μέση Ανατολή και εργάζονται για μια εκεχειρία στη Γάζα που θα μπορούσε να βάλει τέλος «στη φρικτή απώλεια ζωών παλαιστινίων αμάχων» και να επιτύχει την απελευθέρωση από τη Χαμάς ομήρων που κρατάει μετά την επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ.

Επιπλέον, έγραψαν ότι είναι πιο σημαντικό παρά ποτέ «να παραμείνουμε στην πορεία μας» υποστηρίζοντας τη μάχη της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας και υπογράμμισαν ότι θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους σ’ αυτό, καθώς και σε άλλες προκλήσεις.

«Η σύμπραξη βρίσκεται στην καρδιά της ειδικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών μας», γράφουν επισημαίνοντας ότι οι υπηρεσίες τους συμπλήρωσαν πριν από δύο χρόνια 75 χρόνια σύμπραξης. Οι υπηρεσίες «αντιστέκονται μαζί (…) στον επιθετικό πόλεμο του Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας», αναφέρουν.

«Το να παραμείνουμε στην πορεία μας (στην Ουκρανία) είναι περισσότερο ζωτικής σημασίας παρά ποτέ. Ο Πούτιν δεν θα επιτύχει να σβήσει την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας», αναφέρουν προσθέτοντας ότι οι υπηρεσίες τους θα συνεχίσουν να βοηθούν τις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Οι αρχικατάσκοποι υπογραμμίζουν πως οι υπηρεσίες τους θα συνεχίσουν να εργάζονται για να αποτρέψουν μια «ριψοκίνδυνη εκστρατεία σαμποτάζ σε όλη την Ευρώπη από ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών» και την «κυνική χρήση τεχνολογίας» εκ μέρους της Ρωσίας για να διαδίδει παραπληροφόρηση «για να βάζει σφήνες ανάμεσά μας».

Πηγή: ΑΠΕ