Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι «πέρα από καταστροφική», προειδοποίησε χθες Πέμπτη ο ΟΗΕ.
Περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι δεν έλαβαν επισιτιστική βοήθεια μέσω ανθρωπιστικών οργανώσεων τον Αύγουστο στο νότιο και κεντρικό τμήμα της Γάζας, τόνισε ο Στεφάν Ντιζαρίκ εκπρόσωπος του ΟΗΕ.
«Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, ο ΟΗΕ και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις συνεχίζουν να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να παρέχουν ζωτικής σημασίας βοήθεια στους Παλαιστίνιους», πρόσθεσε ο ίδιος.
Από τις 19 Αυγούστου ως το τέλος του μήνα ετοιμάστηκαν 450.000 γεύματα σε 130 κουζίνες, τα οποία μοιράζονταν καθημερινά σε οικογένειες σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.
«Πρέπει να επαναλάβουμε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα παραμένει πέρα από καταστροφική, ενώ ακόμη δεν πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να στηρίξουμε τους ανθρώπους στην κλίμακα που πραγματικά έχουν ανάγκη», υπογράμμισε ο Ντιζαρίκ.
Οι εντολές εκκένωσης που εξέδωσαν οι ισραηλινές αρχές για διάφορες περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα ανάγκασαν 70 κουζίνες να αναστείλουν τις υπηρεσίες τους ή να μεταφερθούν σε άλλη περιοχή.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, για δεύτερο συνεχόμενo μήνα οι προμήθειες δεν θα επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες, κάτι που σημαίνει ότι οικογένειες στην κεντρική και νότια Γάζα θα λάβουν μόνο ένα πακέτο με τρόφιμα.
Ο Ντιζαρίκ πρόσθεσε εξάλλου ότι 11 μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου το Ισραήλ εξακολουθεί να μην επιτρέπει στα διεθνή μέσα ενημέρωσης να εισέλθουν στη Γάζα για να μεταδώσουν τις επιπτώσεις των συγκρούσεων.
Την ίδια ώρα οι ισραηλινές δυνάμεις εξακολουθούν «να χρησιμοποιούν φονικές τακτικές που προσομοιάζουν με πόλεμο» και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κατήγγειλε ο Ντιζαρίκ επικαλούμενος τις εκθέσεις του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).
«Οι ιατρικές εγκαταστάσεις ουσιαστικά πολιορκούνται εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα, με αυστηρούς περιορισμούς να επιβάλλονται στις μετακινήσεις των ασθενοφόρων και του υγειονομικού προσωπικού», τόνισε ο ίδιος.
«Το Ocha προειδοποιεί ότι αυτό επιδεινώνει τις ανθρωπιστικές ανάγκες των κατοίκων όπως και την ανασφάλεια, ενώ εγείρει ανησυχίες για υπερβολική χρήση βίας», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ.
Πηγή: ΑΠΕ