Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν καλείται να φτιάξει ένα δύσκολο παζλ και δεν είναι άλλο από τη σύνθεση των «καυτών» χαρτοφυλακίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς μετά το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών όλο και περισσότερες χώρες διεκδικούν μερίδιο από την πίτα.

Στους βασικούς διεκδικητές βρίσκεται και η Ελλάδα, η οποία με τον Απόστολο Τζιτζικώστα ευελπιστεί να λάβει εκείνο της συνοχής, καθώς ελέγχει το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της ΕΕ, έγραψε το Politico σε δημοσίευμα.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας

Ακολουθούν οι υποψήφιοι για τα «καυτά»χαρτοφυλάκια της ΕΕ:

Συνοχή

Υποψήφιοι: Ροξάνα Μινζάτου, Απόστολος Τζιτζικώστας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα

Το χαρτοφυλάκιο της συνοχής, αν και δεν είναι από τα πιο λαμπερά, παραμένει από τα πιο σημαντικά, καθώς ελέγχει το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της ΕΕ. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, όπως έγραφε η στήλη Beast στις 2 Σεπτεμβρίου, διεκδικεί το χαρτοφυλάκιο, καθώς έχει μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ.

Η Βουλγάρα Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, πρώην υπουργός Εξωτερικών, διεκδικεί επίσης το χαρτοφυλάκιο, ενώ η Ρουμάνα Ροξάνα Μινζάτου, πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Ταμείων, θεωρείται κατάλληλη για τη θέση αυτή.

Οικονομία

Υποψήφιοι: Ραφαέλε Φίτο, Μάγκνους Μπρούνερ, Τόμαζ Βέσελ, Πιότρ Σεραφίν, Μάικλ ΜακΓκραθ, Γιόζεφ Σίκελα, Μαρία Λουίζ Αλμπουκέρκι, Βόπκε Χέκστρα

Το χαρτοφυλάκιο της Οικονομίας είναι από τα πιο περιζήτητα, καθώς περιλαμβάνει θέματα προϋπολογισμού και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Πολλοί από τους υποψήφιους είναι είτε πρώην είτε νυν υπουργοί Οικονομικών. Η Ιταλία, μέσω της Πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, προωθεί τον Ραφαέλε Φίτο, μέλος του κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας.

Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Μάγκνους Μπρούνερ, είναι επίσης μεταξύ των διεκδικητών, όπως και ο Ιρλανδός Μάικλ ΜακΓκραθ και η πρώην υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, Μαρία Λουίζ Αλμπουκέρκι. Ο Πολωνός Πιότρ Σεραφίν, που υπήρξε στενός συνεργάτης του Ντόναλντ Τουσκ, διεκδικεί το χαρτοφυλάκιο του προϋπολογισμού, ενώ ο Τόμαζ Βέσελ από τη Σλοβενία επιδιώκει ένα οικονομικό χαρτοφυλάκιο, ειδικά σε θέματα διαχείρισης προϋπολογισμού και δημόσιων συμβάσεων.

Ο Βόπκε Χέκστρα, πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, με φήμη για τη σκληρή δημοσιονομική του στάση, επιθυμεί επίσης να αναλάβει ρόλο σχετικό με την οικονομία, ενώ είναι γνωστός για τη σκληρή στάση του κατά των χωρών που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες δαπανών της ΕΕ.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Άμυνα

Υποψήφιοι: Βάλντις Ντομπρόβσκις, Τιερί Μπρετόν

Η Φον ντερ Λάιεν σχεδιάζει τη δημιουργία ενός νέου χαρτοφυλακίου για την Άμυνα, το οποίο όμως έχει χάσει τη λάμψη του σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες. Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της απερχόμενης Επιτροπής, είναι υποψήφιος για το χαρτοφυλάκιο Άμυνας, ενώ ο Γάλλος, Τιερί Μπρετόν, που είχε αρμοδιότητα για την αμυντική βιομηχανία, επιθυμεί μια προαγωγή.

Ο Μπρετόν υποστηρίζει ότι η ανταγωνιστικότητα αποτελεί προτεραιότητα και συνδέεται στενά με την Άμυνα, καθώς τα θέματα ασφαλείας παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της οικονομικής στρατηγικής της ΕΕ.

Γεωργία

Υποψήφιοι: Κριστόφ Χάνσεν, Βόπκε Χέκστρα, Κώστας Καδής

Το χαρτοφυλάκιο της Γεωργίας είναι υπό διεκδίκηση, καθώς η Φον ντερ Λάιεν θέλει να επιλέξει έναν αξιόπιστο υποψήφιο για να αντικαταστήσει τον υποβαθμισμένο Πολωνό επίτροπο, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι. Ο Λουξεμβουργιανός Κριστόφ Χάνσεν, που προέρχεται από αγροτική οικογένεια και έχει εμπειρία στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διεκδικεί το χαρτοφυλάκιο.

Ο Ολλανδός Βόπκε Χέκστρα, παρά το γεγονός ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του εμπορίου, παραμένει διεκδικητής. Ο Κύπριος πρώην υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, ενδιαφέρεται επίσης για το εν λόγω χαρτοφυλάκιο, ενώ προωθείται και για το νέο χαρτοφυλάκιο της Μεσογείου.

Εμπόριο

Υποψήφιοι: Βόπκε Χέκστρα, Τζέσικα Ρόσβαλ, Μάικλ ΜακΓκραθ

Το χαρτοφυλάκιο του εμπορίου είναι λιγότερο περιζήτητο από άλλες φορές, καθώς η Φον ντερ Λάιεν έχει υποβαθμίσει την εμπορική πολιτική σε σχέση με τις οικονομικές προτεραιότητες. Ο Βόπκε Χέκστρα θεωρείται το φαβορί για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, ενώ η Σουηδία προωθεί τη Τζέσικα Ρόσβαλ, η οποία είχε υπηρετήσει ως επίτροπος εμπορίου την περίοδο 2014-2019.

Ωστόσο, η Σουηδία, γνωστή για την υποστήριξή της σε πολιτικές ελεύθερου εμπορίου, ίσως να μην είναι η καλύτερη επιλογή, δεδομένης της νέας επικέντρωσης στην προστασία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας από αθέμιτο ανταγωνισμό. Ο Μάικλ ΜακΓκραθ από την Ιρλανδία είναι επίσης υποψήφιος για το χαρτοφυλάκιο, αλλά η επιλογή ενός ακόμη Ιρλανδού επιτρόπου μετά το σκάνδαλο «Golfgate» μπορεί να θεωρηθεί δύσκολη.

Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

Τεχνολογία

Υποψήφιοι: Έννα Βιρκούνεν, Μαρία Λουίζ Αλμπουκέρκι

Η Φινλανδή Έννα Βιρκούνεν φαίνεται η καταλληλότερη υποψήφια για το χαρτοφυλάκιο τεχνολογίας ή καινοτομίας, καθώς έχει σημαντική εμπειρία σε θέματα ψηφιακής πολιτικής και έρευνας. Έχει διατελέσει υπουργός Παιδείας στη χώρα της και ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου ανέλαβε κρίσιμα ζητήματα τεχνολογίας.

Η Πορτογαλίδα Μαρία Λουίζ Αλμπουκέρκι έχει επίσης συνδεθεί με το χαρτοφυλάκιο τεχνολογίας, δεδομένου ότι η χώρα της έχει ιστορικό ανάληψης αυτού του τομέα.

Ενέργεια και Κλίμα

Υποψήφιοι: Γιόζεφ Σίκελα, Τζούλιαν Πόποφ, Νταν Γιόργκενσεν, Τερέσα Ριμπέρα

Το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας και του κλίματος θα παίξει καθοριστικό ρόλο στα επόμενα χρόνια, ειδικά μετά την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Γιόζεφ Σίκελα, είναι από τους επικρατέστερους υποψήφιους, καθώς η Τσεχία έπαιξε κεντρικό ρόλο στη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης στην ΕΕ.

Ο Βούλγαρος Τζούλιαν Πόποφ, που είχε διατελέσει υπουργός Περιβάλλοντος, είναι επίσης υποψήφιος, αλλά το γεγονός ότι η χώρα του έχει ήδη προτείνει δύο υποψηφίους (έναν άνδρα και μία γυναίκα) μειώνει τις πιθανότητες του. Η Δανία προωθεί τον Νταν Γιόργκενσεν, ενώ η Ισπανίδα Τερέσα Ριμπέρα θεωρείται ισχυρή επιλογή, παρά το γεγονός ότι είναι σκεπτικίστρια απέναντι στην πυρηνική ενέργεια.

Διεύρυνση

Υποψήφιοι: Βάλντις Ντομπρόβσκις, Ολιβέρ Βάρχελι

Η Φον ντερ Λάιεν έχει υποσχεθεί να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο για τη διεύρυνση, το οποίο έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία μετά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία. Ο Λετονός Βάλντις Ντομπρόβσκις είναι ένας από τους υποψήφιους, ενώ η Ουγγαρία θέλει να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο, προωθώντας τον Ολιβέρ Βάρχελι, παρά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η στάση της Βουδαπέστης για τη διεύρυνση.