Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, ανακοίνωσε πως η ΕΕ εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι η Μογγολία δεν συνέλαβε τον Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη χώρα.

«Η ΕΕ εκφράζει την ισχυρότερη υποστήριξή της στις προσπάθειες να εξασφαλιστεί πλήρης λογοδοσία για εγκλήματα πολέμου και για τα άλλα σοβαρότερα εγκλήματα σε σχέση με τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Εν προκειμένω, η ΕΕ υποστηρίζει τις έρευνες της εισαγγελίας του ΔΠΔ στην Ουκρανία και καλεί για πλήρη συνεργασία από όλα τα συμβαλλόμενα κράτη, ανέφερε ο Στάνο.

«Η ΕΕ επαναλαμβάνει την ακλόνητη υποστήριξή της στο ΔΠΔ και στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Σημειώνεται, ότι για τον Ρώσο πρόεδρο υπάρχει ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για διεθνή εγκλήματα, συγκεκριμένα για φερόμενα εγκλήματα παράνομης απέλασης και παράνομης μεταφοράς παιδιών από προσωρινά κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη στο πλαίσιο του παράνομου επιθετικού του πολέμου κατά της Ουκρανίας.