Με τον μογγόλο ομόλογό του Ουχναγκίν Χουρελσούχ συναντήθηκε σήμερα, Τρίτη 3/9 ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια λαμπρής τελετής που οργανώθηκε στην κεντρική πλατεία του Ουλάν-Μπατόρ, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από επίσημα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν βρίσκεται στη γειτονική Μογγολία για επίσημη επίσκεψη, την πρώτη που πραγματοποιεί σε χώρα μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου μετά την έκδοση απ’ αυτό το τελευταίο εντάλματος σύλληψης σε βάρος του.
Τον ρώσο ηγέτη, ο οποίος έφθασε χθες, Δευτέρα 2/9 το βράδυ στην πρωτεύουσα Ουλάν-Μπατόρ, υποδέχθηκε τιμητική φρουρά στο αεροδρόμιο και δεν συνελήφθη κατά την κάθοδό του από το αεροπλάνο, επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο σημειώνει επίσης πως η επίσκεψη αυτή συνιστά εκ μέρους του Πούτιν πράξη ανοιχτής πρόκλησης έναντι του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, της εμπόλεμης Ουκρανίας, αριθμού δυτικών χωρών, καθώς και οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων που έχουν ζητήσει τη σύλληψή του.
Τον Πούτιν υποδέχθηκε σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα) ο μογγόλος ομόλογός του Ουχναγκίν Χουρελσούχ στην επιβλητική πλατεία Τζένγκις Χαν του Ουλάν-Μπατόρ με μια λαμπρή τελετή που πραγματοποιήθηκε παρουσία αντιπροσωπειών των δύο χωρών
Στρατιωτική μπάντα παιάνισε στρατιωτικά εμβατήρια και τους εθνικούς ύμνους των δύο χωρών ενώπιον των δύο ηγετών, που στέκονταν δίπλα σε μογγόλους στρατιώτες με παραδοσιακές στολές.
Σε βάρος του Πούτιν έχει εκδοθεί από το Μάρτιο 2023 ένταλμα σύλληψης ως υπόπτου για παράνομο εκτοπισμό παιδιών από την Ουκρανία προς τη Ρωσία. Η Μογγολία, μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, καλούταν συνεπώς να τον συλλάβει, σύμφωνα με το Καταστατικό της Ρώμης βάσει του οποίου ιδρύθηκε το ΔΠΔ.
Το εν λόγω δικαστήριο, το οποίο έχει την έδρα του στη Χάγη, είχε υπενθυμίσει την περασμένη εβδομάδα ότι οι χώρες μέλη του έχουν την «υποχρέωση» να συλλαμβάνουν τα πρόσωπα σε βάρος των οποίων το ΔΠΔ έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης.
Ωστόσο στην πράξη δεν μπορεί να τις αναγκάσει: όταν μια χώρα μέλος δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της έναντι του ΔΠΔ, αυτό το τελευταίο μπορεί να συγκαλέσει τη Συνέλευση των Κρατών που συμμετέχουν σ’ αυτό, η οποία συνεδριάζει μία φορά το χρόνο, όμως οι ενδεχόμενες κυρώσεις του περιορίζονται ουσιαστικά σε λεκτική επίπληξη.
Στο παρελθόν, άλλα πρόσωπα σε βάρος των οποίων είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το Δικαστήριο, όπως ο πρώην δικτάτορας του Σουδάν Όμαρ ελ-Μπεσίρ, είχαν μεταβεί σε χώρες που έχουν υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης χωρίς να τους δημιουργηθούν προβλήματα.
Πηγή: ΑΠΕ