Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην ιαπωνική πόλη Γιοκοχάμα, όταν μια έφηβη έκανε βουτιά θανάτου από εμπορικό κέντρο, χτυπώντας έναν πεζό από κάτω. Η 17χρονη μαθήτρια Λυκείου πήδηξε από ένα κτίριο σε μια πολυσύχναστη εμπορική περιοχή, χτυπώντας μια 32χρονη γυναίκα που βρισκόταν έξω με τις φίλες της το βράδυ του Σαββάτου.

Οι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν αμέσως στο νοσοκομείο, όπου το κορίτσι πέθανε μία ώρα αργότερα. Η γυναίκα πέθανε επίσης λίγο αργότερα, όπως αναφέρει το BBC.

Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές, την 1η Σεπτεμβρίου -λίγο πριν από τη νέα σχολική περίοδο- αυτοκτονούν στην Ιαπωνία περισσότεροι άνθρωποι κάτω των 18 ετών από οποιαδήποτε άλλη ημέρα. Πέρυσι, 513 παιδιά έδωσαν τέλος στη ζωή τους στην Ιαπωνία, με τα «σχολικά προβλήματα» να αναφέρονται ως ο συνηθέστερος παράγοντας.

Οι μαθητές που δεν θέλουν να επιστρέψουν στο σχολείο είναι γνωστοί ως «φουτόκο» (futoko) ή «άνθρωποι που δεν πηγαίνουν στο σχολείο». Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους αυτοί οι futoko αποφεύγουν το σχολείο περιλαμβάνουν οικογενειακά προβλήματα, προσωπικά ζητήματα με φίλους και εκφοβισμό, σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα του υπουργείου Παιδείας.

Τα τελευταία χρόνια, οι τοπικές αρχές και τα ΜΜΕ έχουν προσπαθήσει να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μαθητές αυτή την εποχή. Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Ιαπωνίας, NHK, για παράδειγμα, οργάνωσε μια εκστρατεία στο Χ με τίτλο «τη νύχτα της 31ης Αυγούστου».

Το πιο πρόσφατο περιστατικό στη Γιοκοχάμα θυμίζει μια παρόμοια τραγωδία το 2020, όταν ένας 17χρονος πήδηξε από την οροφή ενός εμπορικού κέντρου, σκοτώνοντας μια 19χρονη φοιτήτρια σε μια πολυσύχναστη συνοικία της Οσάκα.

Σε εκείνη την περίπτωση, το αγόρι κατηγορήθηκε μετά θάνατον για ανθρωποκτονία, πράγμα που σήμαινε ότι η οικογένειά του όφειλε αποζημίωση στην οικογένεια του θύματος που σκότωσε. Ωστόσο, η κατηγορία αποσύρθηκε λίγο αργότερα.

Μέχρι στιγμής, οι Αρχές δεν έχουν επισημάνει καμία υπαιτιότητα όσον αφορά τους θανάτους του Σαββατόβραδου.