Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι πραγματοποίησαν επίθεση εναντίον ομάδας ενόπλων που κατέλαβαν αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια στη νότια Λωρίδα της Γάζας το βράδυ της Πέμπτης.

Σύμφωνα με τον στρατό, ένα κομβόι φορτηγών με βοήθεια από την αμερικανική οργάνωση Near East Refugee Aid (Anera) εισήλθε στη νότια περιοχή της Ράφα με τον συντονισμό των IDF.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, «ένοπλοι κατέλαβαν ένα όχημα στο μπροστινό μέρος της αυτοκινητοπομπής (ένα τζιπ) και άρχισαν να το οδηγούν», αναφέρει ο στρατός.

Λίγο μετά την αρπαγή, οι IDF τονίζουν πως ήταν σε θέση να χτυπήσουν μόνο το αυτοκίνητο με τους ενόπλους, χωρίς να βλάψουν το υπόλοιπο κομβόι. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν το χτύπημα.

«Δεν υπήρξε ζημιά στα υπόλοιπα οχήματα της αυτοκινητοπομπής και αυτή έφτασε στον προορισμό της σύμφωνα με το σχέδιο. Η επίθεση κατά των ενόπλων εξάλειψε την απειλή να καταλάβουν την ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός.

Ο στρατός επίσημανε ότι εκπρόσωποι της μονάδας Συντονισμού των Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων στα Εδάφη (COGAT) μίλησαν με μέλη της Anera, οι οποίοι «επιβεβαίωσαν ότι όλα τα μέλη της οργάνωσης που συμμετείχαν στο κομβόι, καθώς και η ανθρωπιστική βοήθεια, ήταν σώα και αβλαβή και έφτασαν στον προορισμό τους με ασφάλεια».

«Η παρουσία ένοπλων ανδρών σε μια ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή χωρίς συντονισμό είναι ενάντια στις διαδικασίες και δυσχεραίνει την ασφάλεια των αυτοκινητοπομπών και των εργαζομένων τους και έτσι βλάπτει επίσης την ανθρωπιστική προσπάθεια στη Γάζα», πρόσθεσε το IDF.