Η Νότια Κορέα επιταχύνει τις προσπάθειες να γίνει ηγετικός παίκτης στην αγορά της πυρηνικής ενέργειας, καθώς αρχίζει να εξαγάγει πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Ευρώπη, παραγκωνίζοντας τον ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ, που αποτελούσε τον βασικό προμηθευτή.

Τον Ιούλιο νίκησε την αμερικανική Westinghouse και τη γαλλική EDF, για να γίνει προτιμώμενος πλειοδότης σε ένα έργο 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τσεχία, ενώ ετοιμάζει ανοίγματα σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη.

Ο Whang Joo-ho, πρόεδρος της κρατικής εταιρείας κοινής ωφέλειας Korea Hydro & Nuclear Power, δήλωσε ότι είναι σε εξέλιξη συνομιλίες για κατασκευή αντιδραστήρων στη Φινλανδία, τη Σουηδία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πυρηνικός σταθμός στη Τσεχία

«Η Κορέα είναι η μόνη χώρα που έχει κατασκευάσει αντιδραστήρες εγκαίρως και εντός προϋπολογισμού», δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας της χώρας, Ahn Duk-geun, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με την Τσεχία. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση, το κόστος κατασκευής ενός πυρηνικού σταθμού στην Κορέα εκτιμάται σε 3.571 δολάρια ανά κιλοβάτ, πολύ χαμηλότερο από τα 7.931 δολάρια για τη Γαλλία και τα 5.833 δολάρια για τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Financial Times, η Νότια Κορέα είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος παραγωγός πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο, με τους 26 αντιδραστήρες της να παρέχουν το ένα τρίτο της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Ωστόσο, έως το 2022 η χώρα προσανατολιζόταν προς τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας. Αυτό άλλαξε, όμως, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του συντηρητικού προέδρου Γιουν Σουκ Γιολ, ο οποίος ανέτρεψε την πολιτική του φιλελεύθερου προκατόχου του Μουν Τζε-ιν.

Έκτοτε, η χώρα της Ασίας σκοπεύει να καταστεί ηγετικός παίκτης στην αγορά της πυρηνικής ενέργειας, όπου κυριαρχούν η Ρωσία με την Κίνα. Μάλιστα, αξιωματούχοι της πιέζουν τη χώρα να αναπτύξει το πυρηνικό πρόγραμμα για πολεμικούς σκοπούς, ώστε να αντιμετωπίσει τη Βόρεια Κορέα σε περίπτωση απειλής.