Χάρη στη CIA απετράπη η τρομοκρατική επίθεση στη συναυλία της Τέιλορ Σουίφτ στη Βιέννη, για την οποία συνελήφθη ένας 19χρονος Βορειομακεδόνας με αυστριακό διαβατήριο, μέλος του ISIS.

Ο Ντέιβιντ Κοέν, αναπληρωτής διευθυντής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, κατά τη διάρκεια της ετήσιας Συνόδου Κορυφής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών και την Εθνική Ασφάλεια, δήλωσε πως οι τρομοκράτες «Σχεδίαζαν να σκοτώσουν έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων, δεκάδες χιλιάδες σε αυτή τη συναυλία, συμπεριλαμβανομένων, είμαι σίγουρος, πολλών Αμερικανών».

«Οι Αυστριακοί μπόρεσαν να κάνουν αυτές τις συλλήψεις επειδή η υπηρεσία και οι εταίροι μας στην κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών τους παρείχαν πληροφορίες σχετικά με το τι σχεδίαζε να κάνει αυτή η ομάδα που συνδέεται με το ISIS», είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Υπενθυμίζεται, ότι οι αυστριακές αρχές πέρα από τον 19χρονο συνέλαβαν και δύο 17χρονους συνεργούς του, ενώ αναζητούνται ακόμη τρία άτομα.

Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά, ο 19χρονος απέκτησε πρόσφατα αυστριακό διαβατήριο και εργαζόταν σε επιχείρηση με χημικά, όπου έκλεβε πρώτες ύλες, για να κατασκευάσει εκρηκτικά που σκόπευε να χρησιμοποιήσει στο χτύπημα.

Για τη σύλληψή του πραγματοποιήθηκε ειδική επιχείρηση από την αντιτρομοκρατική μονάδα Cobra, που εισέβαλε στο διαμέρισμα του υπόπτου, αφού προηγουμένως τεχνικοί είχαν διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, αποκλείστηκε η περιοχή γύρω από το οικοδομικό τετράγωνο, ενώ απομακρύνθηκαν εσπευσμένα περίοικοι.