Ο πρώην κορυφαίος ανοσολόγος των ΗΠΑ σε θέματα μολυσματικών ασθενειών δρ Άντονι Φάουτσι, αναρρώνει από τον ιό του Δυτικού Νείλου, αφού νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο με την ασθένεια που μεταδίδεται από κουνούπια για σχεδόν μία εβδομάδα.
Ο 83χρονος Φάουτσι έγινε το πρόσωπο των προσπαθειών της αμερικανικής κυβέρνησης για τον περιορισμό της πανδημίας COVID-19 το 2020. Συνταξιοδοτήθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 μετά από 54 χρόνια στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH), εκ των οποίων τα 38 ως διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID).
Σύμφωνα με το CBS ο 83χρονος γιατρός αναμένεται να αναρρώσει πλήρως, ενώ όπως δήλωσε ο ίδιος πιθανότατα κόλλησε τον ιό από τσίμπημα κουνουπιού στον κήπο του.
Σε συνέντευξή του στο ψηφιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο Stat News το Σάββατο, ο Φάουτσι δήλωσε ότι πέρασε έξι ημέρες σε νοσοκομείο από τις 16 Αυγούστου, ενώ οι γιατροί προσπαθούσαν να διακρίνουν την πηγή της αδυναμίας, του πυρετού και του ρίγους του. Στη συνέχεια βρέθηκε θετικός στον ιό του Δυτικού Νείλου και δήλωσε στο ψηφιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο: «Ποτέ δεν ήμουν τόσο άρρωστος στη ζωή μου».
Πως μεταδίδεται ο ιός του Δυτικού Νείλου
Ο ιός μεταδίδεται από μολυσμένα κουνούπια. Πέρυσι αναφέρθηκαν περίπου 2.500 κρούσματα στις ΗΠΑ και 182 θάνατοι από τη νόσο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Δεν υπάρχουν ειδικές θεραπείες ή εμβόλιο για τη νόσο. ο Φάουτσι δήλωσε ότι αναμένει να αναρρώσει πλήρως, αν και μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να επανέλθει στα φυσιολογικά του επίπεδα υγείας, ανέφερε το Stat News.
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων οι περισσότεροι άνθρωποι που προσβάλλονται από τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν αισθάνονται άρρωστοι, ενώ συμπτώματα εμφανίζει ένας στους πέντε.
Ο ιός μεταδίδεται από κουνούπια τα οποία τσιμπάνε μολυσμένα πτηνά και στη συνέχεια τσιμπάνε ανθρώπους, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχει εμβόλιο για τον ιό, που σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αποβεί θανατηφόρος.