Οι τρεις ευρωπαίοι ηγέτες , ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσαν τον αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να δεσμευτεί σε μια διαδικασία αλλαγών αντιμέτωπος με τις νόμιμες διεκδικήσεις του λαού του και να αποφύγει με κάθε τίμημα τη χρήση βίας κατά των πολιτών.

Σε κοινή τους ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο αναφέρουν: «Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι από τα γεγονότα που παρακολουθούμε στην Αίγυπτο. Αναγνωρίζουμε το κατευναστικό ρόλο που ο κ. Μουμπάρακ διαδραμάτισε εδώ και πολλά χρόνια στη Μέση Ανατολή. Το ζητάμε να δείξει ανοχή και την ίδια κατευναστικότητα για να χειριστεί την παρούσα κατάσταση στην Αίγυπτο» και προσθέτουν «Καλούμε τον πρόεδρο Μουμπάρακ να αποφύγει με κάθε τίμημα τη χρήση βίας κατά των άοπλων πολιτών και καλούμε τους διαδηλωτές να ασκήσουν το δικαίωμά τους ειρηνικά».

Ακόμα στην ανακοίνωση επισημαίνεται: «Είναι σημαντικό οι αλλαγές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές που υποσχέθηκε ο κ. Μουμπάρακ να γίνουν πράξη πλήρως και τάχιστα απαντώντας στις επιθυμίες και τις βλέψεις του αιγυπτιακού λαού» και προστίθεται «Τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι δημοκρατικές ελευθερίες είναι αξίες που πρέπει να γίνονται σεβαστές στην ολότητά τους , περιλαμβανόμενης της ελευθερίας έκφρασης και επικοινωνίας, κυρίως σε ό,τι αφορά τη χρήση του τηλεφώνου και του ιντερνετ, καθώς και τα δικαιώματα του συνέρχεσαι και των ειρηνικών διαδηλώσεων».

Η ανακοίνωση καταλήγει με τους τρεις ηγέτες να τονίζουν ότι «ο Ο αιγυπτιακός λαός έχει νόμιμες διεκδικήσεις και ελπίζει σε ένα καλύτερο και πιό δίκαιο μέλλον. Καλούμε τον πρόεδρο Μουμπάρακ να δεσμευτεί στη διαδικασία αλλαγών που σημαίνει εγκαθίδρυση μιας κυβέρνησης διευρυμένης εκπροσώπισης και διενέργεια ελεύθερων και δίκαιων εκλογών».