Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε σήμερα ότι κάποια νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού Ωκεανού κινδυνεύουν «να αφανιστούν» λόγω των κυκλώνων, της αύξησης της θερμοκρασίας του ωκεανού και την αύξηση της στάθμης της θάλασσας, φαινόμενα τα οποία προκαλεί η κλιματική αλλαγή.

«Η υψηλή και αυξανόμενη στάθμη των θαλασσών αποτελεί τεράστια απειλή για τη Σαμόα, τον Ειρηνικό και άλλα μικρά, αναπτυσσόμενα νησιωτικά κράτη. Αυτές οι προκλήσεις απαιτούν αποφασιστική διεθνή δράση», δήλωσε ο Γκουτέρες από την Απία, πρωτεύουσα της Σαμόα όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

Παρά το γεγονός ότι τα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού Ωκεανού ευθύνονται μόλις για το 0,02% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα, βρίσκονται «στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης, αντιμέτωπα με ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, τροπικούς κυκλώνες που προκαλούνται από την υψηλή θερμοκρασία ρεκόρ στους ωκεανούς», συνέχισε ο Γκουτέρες.

Το μέλλον των νησιών αυτών εξαρτάται από τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, τόνισε ο γενικός γραμματέας, έναν στόχο στον οποίο δεσμεύθηκαν σχεδόν 200 χώρες το 2015.

Ο Γκουτέρες κάλεσε τις πλούσιες χώρες να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους σε ό,τι αφορά την παροχή οικονομικής βοήθειας στις αναπτυσσόμενες χώρες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα ζήτησε να αναληφθεί διεθνής δράση για να αντιμετωπιστεί η υπεραλιεία και η μόλυνση με πλαστικά στον Ειρηνικό.

Πηγή: ΑΠΕ