Πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων δύο γιατροί, διώκονται σε σχέση με το θάνατο του σταρ της σειράς «Φιλαράκια» (Friends) Μάθιου Πέρι, ο οποίος πέθανε πέρυσι αφού είχε πάρει κεταμίνη, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.
«Οι κατηγορούμενοι αυτοί επωφελήθηκαν από τα προβλήματα εθισμού του Μάθιου Πέρι για να πλουτίσουν», εξήγησε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Μάρτιν Εστράντα. Η έρευνα για το θάνατο του ηθοποιού «αποκάλυψε την ύπαρξη ενός εκτεταμένου παράνομου εγκληματικού δικτύου, υπεύθυνου για τη διανομή μεγάλων ποσοτήτων κεταμίνης στον Μάθιου Πέρι και σε άλλους».
Ο ηθοποιός απεβίωσε τον Οκτώβριο 2023 λόγω λήψης κεταμίνης. Είχε βρεθεί αναίσθητος μέσα σ’ ένα τζακούζι στην κατοικία του στο Λος Άντζελες.
Το αναισθητικό αυτό, που μερικές φορές χρησιμοποιείται καταχρηστικά για τόνωση ή ευφορία, είχε ληφθεί από τον ηθοποιό υπό επίβλεψη στο πλαίσιο συνεδριών θεραπείας για κατάθλιψη. Όμως ο ηθοποιός «ανέπτυξε εθισμό σ’ αυτό το φθινόπωρο 2023», σύμφωνα με τον Εστράντα.
Ο προσωπικός βοηθός του, δύο γιατροί, μια ντίλερ ναρκωτικών γνωστή ως η «βασίλισσα της κεταμίνης» περιλαμβάνονται στους κατηγορουμένους και επωφελήθηκαν από τις αδυναμίες του, εξήγησε ο εισαγγελέας. Έδωσαν παράνομα στον Μάθιου Πέρι περίπου 20 φιαλίδια κεταμίνης έναντι 55.000 δολαρίων σε μετρητά μέσα σε διάστημα μόλις δύο μηνών.
Ο ένας από τους γιατρούς, ο Σαλβαδόρ Πλασέντσια, κινδυνεύει με κάθειρξη έως 120 ετών.
Ο γιατρός αυτός ήταν ιδιαίτερα κυνικός, σύμφωνα με τον Εστράντα. «Αναρωτιέμαι πόσα θα πληρώσει αυτός ο κρετίνος», είχε γράψει σε ένα SMS το Σεπτέμβριο του 2023.
Το κατηγορητήριο
Η Τζάσβιν Σάνγκα
Η Τζάσβιν Σάνγκα, γνωστή και ως «η βασίλισσα της κεταμίνης», κατηγορείται μεταξύ άλλων για διακίνηση κεταμίνης, καθώς και κατοχή με σκοπό τη διακίνηση μεθαμφεταμίνης. Σε βάρος της Σάνγκα έχουν απαγγελθεί ακόμα πέντε κατηγορίες που σχετίζονται με τη διακίνηση κεταμίνης. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Σάνγκα προμήθευσε τον προσωπικό βοηθό του Πέρι με την κεταμίνη που τελικά οδήγησε στον θάνατό του.
Ο γιατρός Σαλβαδόρ Πλασένσια βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για διακίνηση κεταμίνης, καθώς και αλλοίωση και παραποίηση εγγράφων ή αρχείων που σχετίζονται με την ομοσπονδιακή έρευνα.
Την ενοχή του στην υπόθεση ομολόγησε ο Ερικ Φλέμινγκ. Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, ο Φλέμινγκ παραδέχθηκε ότι ήταν αυτός που προμήθευσε τον Πέρι με την κεταμίνη που τον σκότωσε. Οπως είπε, προμηθεύτηκε την κεταμίνη από την Σάνγκα, προσθέτοντας ότι παρέδωσε 50 φιαλίδια κεταμίνης στον προσωπικό βοηθό του Πέρι, Κένεθ Ιγουαμάσα, τα μισά από αυτά τέσσερις ημέρες πριν από το θάνατό του.
Ο προσωπικός βοηθός του ηθοποιού, Κένεθ Ιγουαμάσα, κατηγορείται ότι συνεργάστηκε με τη Σάνγκα, τον Φλέμινγκ και τον Πλασένσια προκειμένου να προμηθεύσει τον Μάθιου Πέρι με κεταμίνη. Παραδέχθηκε ότι έκανε επανειλημμένα ενέσεις κεταμίνης στον ηθοποιό, καθώς και την ημέρα θανάτού του.
Ενοχος δήλωσε επίσης ο γιατρός Μαρκ Τσάβες, ο οποίος παραδέχθηκε ότι πούλησε κεταμίνη στον Πλασένσια, συμπεριλαμβανομένης μιας ποσότητας που είχε αποσπάσει από κλινική στην οποία εργαζόταν κατά το παρελθόν.
Οι αρχές βρήκαν «αποθήκη κεταμίνης»
Ο Μάρτιν Εστράντα, δήλωσε επίσης ότι οι αρχές ανακάλυψαν ένα είδος «εμπορικής αποθήκης ναρκωτικών». Κατά τη διάρκεια της έρευνας, βρέθηκαν 80 φιαλίδια κεταμίνης, καθώς και κοκαΐνη και χάπια.
Οι ύποπτοι χρησιμοποίησαν κωδικοποιημένη γλώσσα και προσπάθησαν να “κρύψουν” τις πράξεις τους μετά τον θάνατο του Πέρι.
Οι αρχές αναφέρουν ότι οι κατηγορούμενοι χρησιμοποίησαν κωδικοποιημένη γλώσσα στις επικοινωνίες τους, αποκαλώντας την κεταμίνη με ονόματα όπως «Dr. Pepper», ή «μπότλες» και «κονσέρβες».
Η έκθεση του ιατροδικαστή
Ο ηθοποιός είχε βρεθεί αναίσθητος τον Οκτώβριο του 2023 μέσα σ’ ένα τζακούζι στην κατοικία του στο Λος Αντζελες. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή της κομητείας του Λος Αντζελες, ο ηθοποιός πέθανε από τις «οξείες επιπτώσεις κεταμίνης».
Σύμφωνα με την έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο ηθοποιός έδινε για δεκαετίες μάχη με το αλκοόλ και τις ουσίες, ήταν «σε θεραπεία με κεταμίνη» και η πιο πρόσφατη θεραπεία του ήταν περίπου μιάμιση εβδομάδα πριν από τον θάνατό του.
Στην έκθεση σημειώνεται ότι η κεταμίνη που βρέθηκε στον οργανισμό του όταν πέθανε δεν θα μπορούσε να προέρχεται από αυτή τη θεραπεία έγχυσης που ακολουθούσε, δεδομένου ότι η δράση του φαρμάκου διαρκεί τρεις έως τέσσερις ώρες, ή και λιγότερο.