Μέχρι στιγμής η Ουκρανία έχει το πάνω χέρι στο Κουρσκ, στο οποίο εισέβαλε αιφνιδιαστικά πριν από εννέα ημέρες, με τη Ρωσία να προσπαθεί να οργανώσει την αντεπίθεση της, χωρίς να τραβήξει δυνάμεις από ενεργά μέτωπα, ειδικά από εκείνο του Ντονμπάς.
Ο αυστραλός στρατηγός εν αποστρατεία, Μικ Ράιαν, μίλησε σε ρεπόρτερ του Economist και περιέγραψε τις τρεις επιλογές που έχει το Κίεβο, σε περίπτωση που συνεχίσει να ελέγχει το Κουρσκ, αλλά δεχτεί ισχυρή ρωσική αντεπίθεση.
Σύμφωνα με τον Ράιαν, η πρώτη επιλογή είναι η Ουκρανία να προσπαθήσει να διατηρήσει τα εδάφη που κατέλαβε και να επιχειρήσει να κατακτήσει ακόμη περισσότερα. Με αυτή τη στρατηγική θα παλέψει για ένα διαπραγματευτικό χαρτί σε τυχόν μελλοντικές διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, είναι ριψοκίνδυνο, γιατί με ελάχιστα μέσα και στρατιώτες θα πρέπει να πολεμήσει πολλαπλάσιες δυνάμεις σε ξένο έδαφος.
Μια δεύτερη επιλογή θα ήταν να αποσυρθούν τελείως τα στρατεύματά της από το ρωσικό έδαφος, αλλά μόνο όταν ο ρωσικός στρατός ξεκινήσει την αντεπίθεση του. Έτσι, η Ουκρανία θα έδειχνε πως μπορεί να μεταφέρει τον πόλεμο στη Ρωσία και θα υπονόμευε το αφήγημα μιας αναπόφευκτης ρωσικής νίκης.
Η τρίτη και τελευταία επιλογή της Ουκρανίας θα είναι να παραμείνει στο ρωσικό έδαφος, αλλά να υποχωρήσει σε πιο αμυντικές θέσεις, που θα ήταν κοντά στα σύνορά της, ώστε να διευκολύνει τον ανεφοδιασμό του στρατού της.
Με αυτόν τον τρόπο θα κατείχε ρωσικά εδάφη, θα μπορούσε να τα υπερασπιστεί πιο εύκολα, ενώ στο μέλλον θα μπορούσε να εξαπολύσει ευκολότερα επιθέσεις εντός ρωσικής επικράτειας.
Μια πηγή στο γενικό επιτελείο της Ουκρανίας ανέφερε στον ρεπόρτερ του «Economist» ότι η τρίτη επιλογή είναι πιο πιθανή: κάποια υλικοτεχνικά μέσα -μηχανοκίνητες δυνάμεις, καύσιμα, νοσοκομεία πεδίου, τρόφιμα και επισκευαστικές βάσεις- έχουν ήδη μετακινηθεί αρκετά χιλιόμετρα εντός των ρωσικών συνόρων.