Επιστήμονες της NASA ανακάλυψαν για πρώτη φορά νερό στον Άρη σε υγρή μορφή, γεγονός που αλλάζει τα σενάρια για τις πιθανότητες ύπαρξης ζωής στον κόκκινο πλανήτη.

Τα αποτελέσματα προέρχονται από ανάλυση στοιχείων που συγκέντρωσε το σκάφος «Mars Insight Lander» το διάστημα 2018-2022. Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, το σκάφος ήταν εξοπλισμένο με ένα σεισμόμετρο, το οποίο κατέγραφε επί τέσσερα χρόνια τις σεισμικές δονήσεις, που αποκαλούνται «Marsquakes» (σεισμοί του Άρη) και προέρχονται από το βαθύ εσωτερικό του πλανήτη.

Αναλύοντας, λοιπόν, 1.319 δονήσεις και μετρώντας πόσο γρήγορα ταξιδεύουν τα σεισμικά κύματα, οι επιστήμονες πέτυχαν να βρουν τι υλικό είναι πιο πιθανό να κινείται. «Αυτές για την ακρίβεια είναι οι ίδιες τεχνικές, που χρησιμοποιούμε για να βρούμε νερό στη Γη ή πετρέλαιο και φυσικό αέριο», εξήγησε ο καθηγητής Michael Manga από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Berkeley, που συμμετείχε στην έρευνα.

Έτσι, ανακάλυψαν νερό σε υγρή μορφή, το οποίο βρίσκεται σε βάθος 10 έως 20 χλμ στον φλοιό του Άρη. Η ανακάλυψη αυτή έδωσε νέα τροπή στην αναζήτηση ύπαρξης ζωής στον κόκκινο πλανήτη, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Το σκάφος Mars Insight Lander

Το καλό και κακό σενάριο

Δημοσίευμα του science alert έγραψε πως στον πλανήτη Άρη κάποτε υπήρχε νερό, όπως ποτάμια και λίμνες. Ωστόσο, για τρία δισεκατομμύρια χρόνια ο πλανήτης έγινε μια έρημος και το νερό εξατμίστηκε στο διάστημα σε μεγάλο μέρος του.

Έκτοτε, ερευνητές υποστήριξαν ότι ενδεχομένως υπάρχουν παγωμένοι ωκεανοί κάτω από το έδαφος του Άρη, κάτι που θα αύξανε τις πιθανότητες για ύπαρξη ζωής, έστω και σε μικροβιακό επίπεδο.

Ωστόσο, η ζωή για να υποστηριχθεί χρειάζεται νερό σε υγρή μορφή, με βάση τους ειδικούς, με τη νέα ανακάλυψη να δημιουργεί ένα κακό και ένα καλό σενάριο. Το κακό σενάριο είναι να υπάρχει νερό σε μικρές ποσότητες στην υπόγεια επιφάνεια του Άρη. Σε αυτή την περίπτωση, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει ή υποστηριχθεί η ζωή.

Αντιθέτως, το καλό σενάριο είναι το νερό σε υγρή μορφή να είναι διασκορπισμένο σε όλη την υπόγεια επιφάνεια, καθώς με βάση τους επιστήμονες είναι βασικό προαπαιτούμενο για την ύπαρξη ζωής.

«Για να μάθουμε περισσότερα για το τι κρύβει ο Άρης κάτω από τη σκονισμένη επιφάνειά του θα χρειαστούμε περαιτέρω και καλύτερες παρατηρήσεις και αναλύσεις του φλοιού του», έγραψε το science alert σε σχετικό δημοσίευμα, σχολιάζοντας τη νέα ανακάλυψη της NASA.