Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του χθες, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, συζήτησε τη σημασία της συμμετοχής της Χαμάς στη σύνοδο της Πέμπτης στη Ντόχα, η οποία αποσκοπεί στην ολοκλήρωση μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της τρομοκρατικής ομάδας και του Ισραήλ, όπως αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η Χαμάς ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα συμμετάσχει, καλώντας τους μεσολαβητές να πείσουν το Ισραήλ να συμφωνήσει στην αναθεωρημένη πρόταση που υπέβαλε η τρομοκρατική ομάδα στις αρχές Ιουλίου.

Η πρόταση αυτή είδε την Χαμάς να υποχωρεί από τη βασική της απαίτηση να δεσμευτεί το Ισραήλ εκ των προτέρων σε μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Ο Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου αντέτεινε με μια σειρά νέων απαιτήσεων που η Χαμάς έχει απορρίψει, σύμφωνα με Ισραηλινούς και Αμερικανούς αξιωματούχους.

Η αναφορά των ΗΠΑ δεν δηλώνει ρητά ότι ο Μπλίνκεν ζήτησε από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, να πιέσει τη Χαμάς να παραστεί στη συνάντηση της Πέμπτης, αλλά αυτό φαίνεται να είναι η υπόνοια.

Οι αξιωματούχοι της Χαμάς διαμένουν τακτικά στην Τουρκία και ο πρόεδρος της χώρας διατηρεί θερμές σχέσεις με την ηγεσία της τρομοκρατικής ομάδας.