Εκτιμήσεις – σοκ ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος του Συλλόγου Βιομηχάνων της Ιταλίας Έμμα Μαρτσεγκάλια, η οποία ανέφερε ότι το κόστος των πλαστών προϊόντων στη χώρα της φτάνει τα 18 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ η καταπολέμηση του φαινομένου αυτού θα μπορούσε να συμβάλλει στη δημιουργία 130.000 νέων θέσεων εργασίας.

Πρόσθεσε ότι το κόστος της φοροδιαφυγής φτάνει τα 5 δισ. ευρώ, τα οποία χάνει κάθε χρόνο το ιταλικό κράτος. Καθώς η Ιταλία είναι η κατεξοχήν πληττόμενη χώρα στην Ευρώπη από την παραγωγή πλαστών προϊόντων, η επικεφαλής των εργοδοτών κάλεσε «για μεγαλύτερη δράση» στον τομέα της πληροφόρησης και της πάταξης του φαινομένου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αντρέα Ρόνκι έκανε «έκκληση στο αίσθημα υπευθυνότητας όλων των πολιτών», διότι η αγορά ενός πλαστού προϊόντος ισοδυναμεί με «δωρεά προς το οργανωμένο έγκλημα, την Καμόρα, τη Μάφια».

Σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση της Καταπολέμησης των Πλαστών Προϊόντων, το 2009, η αξία των κατασχεθέντων πλαστών προϊόντων ανήλθε στο 1,15 δισ. ευρώ, αριθμός ιδιαίτερα αυξημένος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (690 εκατ. ευρώ).