Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ διευκρινίζει ότι, αν και η κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και το Κατάρ αναφέρεται στον στόχο των διαπραγματεύσεων της επόμενης Πέμπτης μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ ως κλείσιμο των εναπομεινάντων κενών, «δεν είναι ότι η συμφωνία θα είναι έτοιμη να υπογραφεί την Πέμπτη».

«Υπάρχει ακόμη σημαντικός όγκος δουλειάς να γίνει, αλλά πιστεύουμε ότι ό,τι έχει απομείνει μπορεί να γεφυρωθεί», αναφέρει ο ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι την Πέμπτη θα υπάρξει μόνο «επανάληψη» των συνομιλιών και όχι ολοκλήρωσή τους.

Όταν πιέστηκε πολλές φορές για το αν οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εννοεί σοβαρά την επίτευξη συμφωνίας, ο αξιωματούχος της κυβέρνησης προσπάθησε να υιοθετήσει μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση.

«Είναι υποχρέωση όχι μόνο της ισραηλινής πλευράς, αλλά και της πλευράς της Χαμάς [να καταλήξει σε συμφωνία]. Στο τέλος της ημέρας, πρόκειται για μια διαπραγμάτευση ομήρων και αυτοί κρατούν ομήρους», λέει ο ανώτερος αξιωματούχος.

«Με κάποια δύναμη θέλησης και με το να καθίσουμε να το ξεκαθαρίσουμε, πιστεύουμε ότι [μια συμφωνία] είναι δυνατή», προσθέτει.

Η ιδέα για μια κοινή δήλωση προήλθε από τις συνομιλίες που είχε ο Μπάιντεν την Τρίτη με τους ηγέτες του Κατάρ και της Αιγύπτου, σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης, ο οποίος σημειώνει ότι το γραφείο του Νετανιάχου έχει ήδη χαιρετίσει την πρωτοβουλία και δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός θα στείλει αντιπροσωπεία στη σύνοδο κορυφής την επόμενη εβδομάδα.

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος λέει ότι η σύνοδος κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί είτε στη Ντόχα είτε στο Κάιρο και ότι οι προπαρασκευαστικές συνομιλίες θα αρχίσουν πιθανότατα σύντομα στην Ουάσινγκτον για την προετοιμασία της συνάντησης, καθώς οι ΗΠΑ προετοιμάζουν ταυτόχρονα

Ο αξιωματούχος αναφέρει ότι η κοινή δήλωση των ΗΠΑ, Αιγύπτου και Κατάρ ήταν το αποτέλεσμα της πίεσης των ομολόγων του Αμερικανού πρόεδρου Τζο Μπάιντεν στο Κάιρο και τη Ντόχα για την κίνηση αυτή, και δεν αποσκοπεί ειδικά στο να στείλει μήνυμα στο Ιράν σχετικά με την πιθανή του επίθεση κατά του Ισραήλ.

Ωστόσο, ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος αναγνωρίζει ότι αν το Ιράν «ξεκινήσει έναν μεγάλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή με κάποια μαζική επίθεση στο Ισραήλ, την οποία απειλούν σε συντονισμό με άλλες ομάδες, αυτό προφανώς θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο οποιαδήποτε ελπίδα για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, καθώς θα είμαστε επικεντρωμένοι σε άλλα ζητήματα».