Ένας 19χρονος νεαρός που έχει συλληφθεί μαζί με δύο άλλους νεαρούς υπόπτους στην Αυστρία προετοίμαζε επίθεση αυτοκτονίας σε μία από τις συναυλίες της αμερικανίδας σταρ Τέιλορ Σουίφτ στη Βιέννη «για να σκοτώσει μεγάλο αριθμό ανθρώπων», ανακοίνωσαν οι αυστριακές υπηρεσίες Πληροφοριών.

«Έχει προχωρήσει σε πλήρη ομολογία και δήλωσε ότι είχε την πρόθεση να διαπράξει επίθεση με τη βοήθεια εκρηκτικών υλών και μαχαιριών», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο διευθυντής των αυστριακών υπηρεσιών Πληροφοριών (DSN) Ομάρ Χαϊτζάουι-Πίρχνερ.

«Στόχος του ήταν να σκοτωθεί και να σκοτώσει μεγάλο αριθμό ανθρώπων, είτε σήμερα, είτε αύριο, κατά τη διάρκεια της συναυλίας», πρόσθεσε.

Αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι ένας 19χρονος με αυστριακή υπηκοότητα από τη Βόρεια Μακεδονία και δύο 17χρονοι συνελήφθησαν χθες Τετάρτη σε Τέρνιτς και Βιέννη. Τρεις ακόμη ύποπτοι αναζητούνταν για τον σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων σε μεγάλες εκδηλώσεις στην περιοχή της αυστριακής πρωτεύουσας.

Η αποκάλυψη οδήγησε στην ακύρωση τριών συναυλιών της αμερικανίδας ποπ-σταρ Τέιλορ Σουίφτ, οι οποίες επρόκειτο να πραγματοποιηθούν απόψε, αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο στο στάδιο Ερνστ Χάπελ.

Η διοργανώτρια εταιρία Barracuda Music ανακοίνωσε αργά χθες βράδυ μέσω Instagram και Facebook ότι οι συναυλίες ακυρώνονται «λόγω επιβεβαίωσης από κυβερνητικούς αξιωματούχους σχεδίου τρομοκρατικής επίθεσης» και εξήγησε ότι εντός των επόμενων δέκα ημερών θα επιστραφούν τα χρήματα στους κατόχους εισιτηρίων.

Κατά την διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου χθες, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο 19χρονος, ο οποίος κατάγεται από τη Βόρεια Μακεδονία και είναι κάτοχος αυστριακού διαβατηρίου, είχε συλληφθεί νωρίτερα στην πόλη Τέρνιτς της Κάτω Αυστρίας, περίπου 80 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Βιέννης.

Η ειδική αντιτρομοκρατική μονάδα Cobra εισέβαλε στο διαμέρισμα του υπόπτου στο κέντρο της πόλης 15.000 κατοίκων, αφού προηγουμένως τεχνικοί είχαν διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Κατά την διάρκεια της επιχείρησης, αποκλείστηκε η περιοχή γύρω από το οικοδομικό τετράγωνο, ενώ απομακρύνθηκαν εσπευσμένα περίοικοι, μεταξύ των οποίων όσοι βρίσκονταν σε οίκο ευγηρίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, έφθασαν πληροφορίες στο γραφείο πληροφοριών του στρατού από υπηρεσία πληροφοριών ξένου κράτους, η οποία εντόπισε βίντεο με τον 19χρονο να ορκίζεται πίστη στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Ο συλληφθείς φέρεται να ριζοσπαστικοποιήθηκε πρόσφατα μέσω διαδικτύου και, όπως μετέδωσε ο αυστριακός ιστότοπος Puls 24, οι γείτονές του παρατήρησαν ξαφνικά αλλαγή στην εμφάνισή του -έφερε πλέον γενειάδα- και την παρουσία γυναίκας με μπούρκα.

Ο νεαρός εργαζόταν σε εργαστήριο με χημικά, από όπου, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, έκλεβε υλικά κατάλληλα για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών. Κάποιες από τις χημικές ουσίες εντοπίστηκαν κατά την διάρκεια της έρευνας της αντιτρομοκρατικής στο διαμέρισμα του 19χρονου.