Η αξία των περιουσιών που αποκτήθηκαν από εγκληματικές δραστηριότητες και κατασχέθηκαν μέχρι τώρα ανέρχεται στο ποσό των 150 εκατομμυρίων ευρώ στη Σερβία.

Τα δε έσοδα του σερβικού κράτους σε μηνιαία βάση αγγίζουν τα 15.000 ευρώ από την εκμίσθωση της κατασχεθείσας περιουσίας νομικών και φυσικών προσώπων, σύμφωνα με τα όσα είπε η υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας, Σνέζανα Μάλοβιτς.

Κηρύσσοντας την έναρξη συνεδρίου με θέμα την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που αποκτούνται από εγκληματικές δραστηριότητες, η κ. Μάλοβιτς υπογράμμισε ότι το σερβικό κράτος μόνον από τον πλειστηριασμό της κινητής περιουσίας του αρχηγού της μαφίας των ναρκωτικών, Ντάρκο Σάριτς, εισέπραξε 8 εκατ. δηνάρια.

Η κ. Μάλοβιτς είπε ότι οι πόροι από τις κατασχεθείσες περιουσίες θα διατεθούν σε θεσμούς καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και ως βοήθεια σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.

Ο νόμος για την κατάσχεση περιουσιών που αποκτήθηκαν από εγκληματικές δραστηριότητες θα εφαρμοστεί και στους καταδικασθέντες για εγκλήματα πολέμου, λόγω υποψιών, ότι στους πολέμους τη δεκαετία του 1990, αποκόμισαν τεράστια περιουσιακά οφέλη, δήλωσε ο ειδικός εισαγγελέας της Σερβίας για τα εγκλήματα πολέμου, Βλάντιμιρ Βούκτσεβιτς.

Στη διάρκεια της διερεύνησης πολυάριθμων υποθέσεων εγκλημάτων πολέμου προέκυψε το συμπέρασμα, ότι η ληστεία ήταν ένα από τα κίνητρα της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου και ότι ο ψευδής πατριωτισμός ήταν μόνο «προπέτασμα καπνού» για να καλυφθεί η ουσία, τόνισε ο κ. Βούκτσεβιτς, μιλώντας στο συνέδριο.

Ο ειδικός εισαγγελέας της Σερβίας για τα εγκλήματα πολέμου ανέφερε ότι από όσα γνωρίζει ορισμένοι από τους καταδικασθέντες με πολυετείς ποινές φυλάκισης αντέδρασαν πιο σθεναρά στο ενδεχόμενο κατάσχεσης των περιουσιών τους και όχι τόσο στις ποινές φυλάκισης.