Πώς θα ήταν ένας πόλεμος μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ; Πρόκειται για ένα ερώτημα που απασχολεί πολλούς, τόσο γιατί η Μέση Ανατολή είναι «καζάνι» που βράζει όσο και επειδή η πρόσφατη εισβολή στη Γάζα έδειξε πως οι μάχες θα διαρκέσουν για καιρό.

Αναλυτές σημειώνουν ότι σε περίπτωση πολέμου, το Ισραήλ θα έχει το πάνω χέρι, καθώς διαθέτει σύγχρονο και εξελιγμένο τεχνολογικά στρατό, ενώ μπορεί να κυριαρχήσει σε αέρα και θάλασσα. Παράλληλα, διαθέτει ισχυρούς συμμάχους που μπορούν γρήγορα να παρέχουν σημαντική υποστήριξη, σε αντίθεση με εκείνους της σιιτικής οργάνωσης.

Ωστόσο, η Χεζμπολάχ δεν είναι εύκολος αντίπαλος κι αν άντεξε η Χαμάς τόσο καιρό, τότε εκείνη μπορεί να βάλει μεγαλύτερα εμπόδια στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF).

Πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς

Το πρώτο βασικό πλεονέκτημά της σε περίπτωση πολέμου είναι το γεγονός ότι οι μάχες δεν θα δοθούν σε ένα αστικό κέντρο, αλλά στην ύπαιθρο και συγκεκριμένα σε βουνά που γνωρίζουν πολύ καλά οι μαχητές της, σε αντίθεση με τους Ισραηλινούς.

Επίσης, διαθέτει βετεράνους στρατιώτες, τόσο από μάχες στη Συρία όσο κι επειδή ορισμένοι εργάζονταν ως σωματοφύλακες σε καρτέλ της Λατινικής Αμερικής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αριθμεί περίπου 100.000 μέλη, ενώ, αν ξεσπάσει πόλεμος, ενδεχομένως να στρατολογήσει ακόμη περισσότερα άτομα.

Οι δύο «άσοι» που κρύβει η Χεζμπολάχ, όμως, είναι οι ρουκέτες της και το πολιτικό κόστος που μπορεί να προκαλέσει στο Ισραήλ. Η οργάνωση υπολογίζεται ότι διαθέτει περισσότερους από 150.000 πυραύλους -αρκετούς μεγάλου βεληνεκούς- και με βάση εκτιμήσεις θα μπορούσε να εκτοξεύει περίπου 3.000 για δέκα συνεχόμενες μέρες σε όλα τα μέρη του Ισραήλ, αν ξεσπάσει πόλεμος.

Έπειτα, σε περίπτωση που ξεκινήσουν οι εχθροπραξίες, η Χεζμπολάχ είναι σε θέση να προκαλέσει απώλειες στο Ισραήλ, που είναι μεν διαχειρίσιμες, αλλά όχι από την ισραηλινή κοινή γνώμη.

Παραδείγματος χάριν, θα μπορούσε να πλήξει πυραυλικά στόχους εντός ισραηλινής επικράτειας, κάτι ασυνήθιστο για την ισραηλινή κοινωνία, που γαλουχήθηκε με το δόγμα ότι «στον πόλεμο μόνο η μία πλευρά βιώνει απώλειες». Ενδεικτικός της κατάστασης είναι ο πόλεμος Χεζμπολάχ-Ισραήλ το 2006. Τότε, επίσημα κέρδισε το Ισραήλ, σκοτώνοντας 250 μαχητές και χάνοντας μόνο 120 στρατιώτες. Οι εβραϊκές απώλειες μπορεί να ήταν μικρές σε αριθμό, αλλά από τον λαό του Ισραήλ ερμηνεύτηκε ως μεγάλος αριθμός, αφού δεν είχαν συνηθίσει να χάνουν στρατιώτες στις επιχειρήσεις.

Τα πρόσφατα χτυπήματα

Από τη στιγμή που ξεκίνησε η εισβολή στη Γάζα, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι θα χτυπάει τα σύνορα του Ισραήλ μέχρι να επέλθει ειρήνη. Πράγματι, από τον Οκτώβριο μέχρι και σήμερα πραγματοποιεί μικρά χτυπήματα, κυρίως με drones και όλμους.

Ισραηλινοί συνοριοφύλακες ανέφεραν τους προηγούμενους μήνες ότι πολλές φορές πιάστηκαν στον ύπνο, γιατί με βάση την εκπαίδευση που έλαβαν ποτέ δεν περίμεναν μια τέτοια αντίδραση από την άλλη πλευρά των συνόρων.

Ο ισραηλινός ταγματάρχης Ariel είχε μιλήσει σχετικά στο Bloomberg, αναφέροντας: «Πρέπει να αναθεωρήσουμε τον τρόπο με τον οποίο υπερασπιζόμαστε τα σύνορα. Για πρώτη φορά χρησιμοποιούν πυραύλους από φορτηγά και ρίχνουν από όλμους. Η Χεζμπολάχ πάντα μας μελετούσε, αλλά τώρα παρακολουθεί κάθε μας κίνηση, ακόμη και με drones».

Αναλυτές, λοιπόν, θεωρούν ότι σε περίπτωση πολέμου το Ισραήλ έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τον πόλεμο, αλλά να χάσει στις μάχες ή να δεχτεί απώλειες που δεν θα μπορέσει να δικαιολογήσει την επόμενη μέρα στον λαό του, παρότι θα είναι διαχειρίσιμες.