Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας, Μπερνάρντο Αρέβαλο, δήλωσε χθες Τετάρτη ότι οι ποινικές διώξεις που έχει ασκήσει η εισαγγελία εναντίον ενός δημοσιογράφου, ο οποίος παραμένει φυλακισμένος για δύο χρόνια, αποτελούν «κατάχρηση εξουσίας».

Η παρατεινόμενη στέρηση της ελευθερίας του Χοσέ Ρουβέν Σαμόρα είναι «ξεκάθαρο παράδειγμα της διαφθοράς και της κατάχρησης εξουσίας που βασιλεύουν στην εισαγγελία, η οποία προσπαθεί πεισματικά να επιτύχει την καταδίκη του, να υποστηρίζει μια διαδικασία φορτωμένη ανακολουθίες», σχολίασε ο αρχηγός του κράτους μέσω X.

Την προηγουμένη, έκανε δεκτούς τον Χοσέ Σαμόρα, γιο του δημοσιογράφου, και αντιπρόσωπο της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF).

Ο Χοσέ Ρουβέν Σαμόρα, ιδρυτής και εκδότης της εφημερίδας El Periódico, η έκδοση της οποίας έχει πλέον ανασταλεί, επικριτής της κυβέρνησης του δεξιού πρώην προέδρου Αλεχάντρο Γιαματέι (2020-2024), βρίσκεται στη φυλακή από την 29η Ιουλίου 2022, όταν του ασκήθηκε ποινική δίωξη για ξέπλυμα χρήματος.

Τη 15η Μαΐου, δικαστήριο αποφάσισε να απελευθερωθεί υφ’ όρον ο κ. Σαμόρα και να τεθεί σε κράτηση κατ’ οίκον εν αναμονή νέας δίκης του, μετά την ακύρωση από εφετείο της καταδίκης του σε έξι χρόνια κάθειρξης για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα τον Ιούνιο του 2023.

Όμως ο δημοσιογράφος παραμένει φυλακισμένος σε στρατώνα της πρωτεύουσας, καθώς εκκρεμεί σε βάρος του συναφής δίωξη, για παρακώλυση της δικαιοσύνης.

Ο κ. Αρέβαλο, στην εξουσία από τον Ιανουάριο, υπέβαλε τον Μάιο στο Κογκρέσο της χώρας της κεντρικής Αμερικής πρόταση δικαστικής μεταρρύθμισης, που θα διευκόλυνε την απομάκρυνση από το αξίωμα της γενικής εισαγγελέα, της Κονσουέλο Πόρας, καθώς δεν έχει νομικά το δικαίωμα να την αποπέμψει. Το κείμενο όμως δεν προχώρησε στο κοινοβούλιο.

Η μεταρρύθμιση αυτή είναι «ο δρόμος για το τέλος των αδικιών, των διωγμών και της ποινικοποίησης των δημοσιογράφων και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», επιχειρηματολόγησε ο κ. Αρέβαλο.

Ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος, που κέρδισε τις προεδρικές εκλογές υποσχόμενος να καταπολεμήσει την ενδημική διαφθορά, έχει δημόσια και επανειλημμένα καλέσει την κυρία Πόρας να παραιτηθεί, αφού την κατηγόρησε ότι ενορχήστρωσε απόπειρα «πραξικοπήματος», επιδιδόμενη σε σειρά νομικών ελιγμών για να τον εμποδίσει να αναλάβει την εξουσία.

Η Κονσουέλο Πόρας, που χαρακτηρίζεται «διεφθαρμένη» από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, κατηγορείται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ για «υπονόμευση της δημοκρατίας» εξαιτίας των ερευνών της και την αμφιλεγόμενων αποφάσεων που προώθησε μετά τις προεδρικές εκλογές, συμπεριλαμβανομένης ιδίως αυτής που έκρινε «άκυρη και ως μη γενόμενη» την εκλογική διαδικασία στην οποία κατήγαγε απρόσμενο θρίαμβο ο κ. Αρέβαλο. Φέρεται επίσης να να πρωτοστατεί σε εκστρατεία, από το 2022, εναντίον πρώην εισαγγελέων κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων του πρώην προέδρου Γιαματέι.

Από την πλευρά της, η κυρία Πόρας αντεπιτέθηκε τον Μάιο, απαιτώντας ο πρόεδρος Αρέβαλο να καταπιαστεί «με τη διακυβέρνηση» και να «σταματήσει να κατηγορεί την εισαγγελία» για τα προβλήματα της χώρας, επαναβεβαιώνοντας πως εννοεί να ολοκληρώσει τη θητεία της, η οποία τερματίζεται το 2026.

πηγή: ΑΠΕ