Ο Ρούπερτ Μέρντοχ είναι εγκλωβισμένος σε μια μυστική νομική μάχη εναντίον τριών από τα παιδιά του, για το μέλλον της αυτοκρατορίας των μέσων ενημέρωσης της οικογένειας, σύμφωνα με ένα δικαστικό έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή των New York Times.

Ο 93χρονος Ρούπερτ Μέρντοχ (στην κεντρική φωτογραφία με τον γιο του Λάκλαν αριστερά, και τον Τζέιμς στα δεξιά) ξεκίνησε τη διαδικασία στα τέλη του περασμένου έτους, όταν προχώρησε σε μια αιφνιδιαστική κίνηση αλλάζοντας τους όρους του οικογενειακού καταπιστεύματος των Μέρντοχ, για να διασφαλίσει ότι ο μεγαλύτερος γιος του και επιλεγμένος διάδοχός του, ο Λάκλαν, θα παραμείνει επικεφαλής της τεράστιας συλλογής τηλεοπτικών δικτύων και εφημερίδων.

Το καταπίστευμα έδινε μέχρι τώρα τον έλεγχο της οικογενειακής επιχείρησης στα τέσσερα μεγαλύτερα παιδιά. Όμως ο ίδιος υποστηρίζει στο δικαστήριο ότι μόνο αν εξουσιοδοτήσει τον Λάκλαν να διευθύνει την εταιρεία, χωρίς την παρέμβαση των πιο μετριοπαθών πολιτικά αδελφών του, θα μπορέσει να διατηρήσει το συντηρητικό πνεύμα των εκδόσεων και έτσι να προστατεύσει την εμπορική αξία των μέσων για όλους τους κληρονόμους του.

Τα τρία αδέλφια -ο Τζέιμς, η Ελίζαμπεθ, και η Προύντενς- αιφνιδιάστηκαν από την προσπάθεια του πατέρα τους να ξαναγράψει αυτό που υποτίθεται ότι ήταν απαραβίαστο και έχουν ενωθεί για να τον σταματήσουν, όπως αναφέρει το δημοσίευμα. «Ο Λάκλαν πήρε το πλευρό του Μέρντοχ. Είναι αξιοσημείωτο ότι η μάχη που ακολούθησε εξελίσσεται εντελώς μακριά από τη δημοσιότητα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η δίκη για να διαπιστωθεί αν ο κ. Μέρντοχ ενεργεί πράγματι καλόπιστα αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο. Έτσι το μέλλον μιας από τις εταιρείες μέσων ενημέρωσης με τη μεγαλύτερη πολιτική επιρροή στον αγγλόφωνο κόσμο παραμένει σε εκκρεμότητα.

Ο Ρούπερτ Μέρντοχ ονόμασε την προσπάθειά του να αλλάξει το καταπίστευμα «Project Harmony» επειδή ήλπιζε ότι θα μπορούσε να αποτρέψει μια διαφαινόμενη οικογενειακή διαμάχη όταν πεθάνει, σύμφωνα με άτομο με γνώση της οικογένειας. Αλλά είχε το αντίθετο αποτέλεσμα.

H τεράστια πολιτική επιρροή της αυτοκρατορίας

Ελάχιστες είναι οι υποθέσεις που αφορούν μέσα ενημέρωσης και έχουν τραβήξει τόσο πολύ τα βλέμματα, όσο η μάχη για τη διαδοχή της αυτοκρατορίας Μέρντοχ. Αυτό, σύμφωνα με τους New York Times, οφείλεται τόσο λόγω του ακαταμάχητα σαιξπηρικού χαρακτήρα του δράματος, όσο και λόγω της τεράστιας πολιτικής επιρροής της αυτοκρατορίας. Η απόφαση του κ. Μέρντοχ το 2018 να ορίσει επίσημα τον Λάκλαν ως κληρονόμο του, έβαλε τέλος σε πολυετείς εικασίες σχετικά με τις επιθυμίες του για την εταιρεία. Αυτό που δεν έκανε, όμως, ήταν να το διασφαλίσει, καθώς το υφιστάμενο καταπίστευμα δίνει και στα τέσσερα μεγαλύτερα παιδιά του ισότιμη φωνή στο μέλλον της εταιρείας.

Από τη δεκαετία του 1960, ο Ρούπερτ Μέρντοχ μετέτρεψε τη News Corporation σε έναν παγκόσμιο κολοσσό με τεράστια πολιτική και δημόσια επιρροή με εφημερίδες όπως η Sun και οι Times στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Wall Street Journal και η Fox News στις ΗΠΑ, καθώς και το κινηματογραφικό στούντιο του Χόλιγουντ 20th Century Fox.