Η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι επαίνεσε τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν την Κυριακή για την απόφασή του να μην επιδιώξει επανεκλογή, αλλά δεν υποστηρίζει την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις στη δήλωσή της.

«Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είναι ένας πατριώτης Αμερικανός που πάντα έβαζε τη χώρα μας πρώτη. Η κληρονομιά του οράματος, των αξιών και της ηγεσίας του τον καθιστούν έναν από τους πιο σημαντικούς Προέδρους στην αμερικανική ιστορία», είπε η Πελόζι χωρίς ωστόσο να κάνει καμία αναφορά στην στήριξη που ανακοίνωσε ότι θα παρέχει ο Τζο Μπάιντεν στην τποψηφιότητα της Καμάλα Χάρις.

Λίγο αργότερα και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την υποστήριξή του στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν μετά την αποχώρησή του από την προεδρική κούρσα, χαρακτηρίζοντάς τον όπως και η Πελόζι «έναν πατριώτη της υψηλότερης τάξης».

«Ξέρω ότι ο Τζο δεν έχει υποχωρήσει ποτέ από έναν αγώνα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Μπαράκ και της Μισέλ Ομπάμα. «Το να κοιτάξει το πολιτικό τοπίο και να αποφασίσει ότι πρέπει να δώσει τη σκυτάλη σε έναν νέο υποψήφιο είναι σίγουρα μία από τις δυσκολότερες στη ζωή του. Ξέρω όμως ότι δεν θα έπαιρνε αυτή την απόφαση αν δεν πίστευε ότι ήταν σωστή για την Αμερική. Είναι μια απόδειξη της αγάπης του Τζο Μπάιντεν για την πατρίδα – και ένα ιστορικό παράδειγμα ενός γνήσιου δημόσιου λειτουργού που βάζει για άλλη μια φορά τα συμφέροντα του αμερικανικού λαού πάνω από τα δικά του, το οποίο οι μελλοντικές γενιές ηγετών καλά θα κάνουν να ακολουθήσουν».

«Θα κινηθούμε σε αχαρτογράφητα νερά τις επόμενες ημέρες», συνεχίζει η ανακοίνωση. «Αλλά έχω εξαιρετική εμπιστοσύνη ότι οι ηγέτες του κόμματός μας θα μπορέσουν να δημιουργήσουν μια διαδικασία από την οποία θα προκύψει ένας εξαιρετικός υποψήφιος. Πιστεύω ότι το όραμα του Τζο Μπάιντεν για μια γενναιόδωρη, ευημερούσα και ενωμένη Αμερική που παρέχει ευκαιρίες για όλους θα είναι πλήρως εμφανές στο συνέδριο των Δημοκρατικών τον Αύγουστο. Και περιμένω ότι ο καθένας από εμάς είναι έτοιμος να μεταφέρει αυτό το μήνυμα ελπίδας και προόδου μέχρι τον Νοέμβριο και μετά», ανέφερε ο Ομπάμα.

Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο και το γεγονός ότι 3 ημέρες πριν ο Τζο Μπάιντεν ανακοινώσει την αποχώρησή του από την κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ δημοσίευμα των New York Times  που επικαλούνταν στενούς συνεργάτες του αμερικανού προέδρου έκανε λόγο για τη δυσαρέσκειά του για την «ενορχηστρωμένη επίθεση» που δεχόταν για να αποσυρθεί με κύριους εκφραστές την Νάνσι Πελόζι και τον Μπαράκ Ομπάμα.