Σαράντα οκτώ ώρες προτού ανοίξει πυρ εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, ο εικοσάχρονος Τόμας Μάθιου Κρουκς έκανε μια σειρά από στάσεις μέσα και γύρω από το Πίτσμπουργκ.

Την Παρασκευή πήγε στο σκοπευτήριο, όπου ήταν μέλος και έκανε εξάσκηση, όπως δήλωσε στο «CNN» αξιωματούχος των αρχών επιβολής του νόμου. Το επόμενο πρωί, ο Κρουκς αγόρασε μια σκάλα πέντε μέτρων και έπειτα πήγε σε ένα οπλοπωλείο, από όπου αγόρασε 50 σφαίρες.

Στη συνέχεια, οδήγησε το αυτοκίνητό του μέχρι το Μπάτλερ της Πενσιλβάνια, όπου γινόταν η προεκλογική συγκέντρωση του Τραμπ. Πάρκαρε το αυτοκίνητο έξω από τον χώρο, όπου θα μιλούσε ο πρώην πρόεδρος, και το άφησε με έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό κρυμμένο στο πορτμπαγκάζ του, ο οποίος ήταν συνδεδεμένος με έναν πομπό που είχε μαζί του, σύμφωνα με τον αξιωματούχο. Στη συνέχεια, όπως πιστεύουν οι ερευνητές, χρησιμοποίησε τη σκάλα που είχε αγοράσει, για να σκαρφαλώσει σε κοντινό κτίριο και άνοιξε πυρ εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ.

Τόμας Μάθιου Κρουκς

Ποιο ήταν το κίνητρο του δράστη

Το κίνητρο του Κρουκς παραμένει άγνωστο. Ούτε η έρευνα στο κινητό του τηλέφωνο, τον υπολογιστή του και το ιστορικό αναζήτησής του «φώτισαν» τις Αρχές, καθώς τα στοιχεία δεν υποδηλώνουν πολιτική ή ιδεολογική πρόθεση. Το ίδιο δείχνουν και οι συνεντεύξεις από οικογένεια και φίλους.

Τα στοιχεία που βρήκαν φαίνεται να δείχνουν τυπικές διαδικτυακές δραστηριότητες, που ταίριαζαν με τα ενδιαφέροντά του και αυτό εγείρει περισσότερα ερωτήματα. Επίσης, οι ερευνητές που αναλύουν το ιστορικό της διαδικτυακής του αναζήτησης δεν έχουν βρει καμία ένδειξη ότι έψαξε πώς να φτιάχνει αυτοσχέδια εκρηκτικά.

Ο πατέρας του Μάθιου Κρουκς δεν απάντησε στα αιτήματα για σχόλια από το «CNN» ούτε την Κυριακή ούτε και τη Δευτέρα. Το βράδυ του Σαββάτου, προτού οι αξιωματούχοι επιβεβαιώσουν δημόσια τον ρόλο του γιου του στην επίθεση, είπε στο κανάλι ότι προσπαθούσε να καταλάβει τι συνέβαινε και ότι θα περίμενε μέχρι να μιλούσε με τις Αρχές προτού μιλήσει για τον γιο του.