Πολλά είναι τα ερωτήματα που έχουν προκύψει μετά την απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στην Πενσιλβάνια.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας από τους καλύτερα φυλασσόμενους «στόχους» στις ΗΠΑ τόσο ως πρώην πρόεδρος όσο και ως υποψήφιος, όμως και πάλι ήταν αρκετά εύκολο για τον εικοσάχρονο Κρουκς να σταθεί 130 μέτρα μακριά του και να ρίξει ευθεία βολή, που για λίγα εκατοστά δεν πέτυχε τον στόχο της.

Μερικά από τα ερωτήματα που προκύπτουν από τα κενά ασφαλείας της συγκέντρωσης:

Η πρόσβαση στην ταράτσα

«Κάποιος θα έπρεπε να βρίσκεται ήδη στην ταράτσα ή να έχει ασφαλίσει το κτίριο, ώστε να μην μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση εκεί», ανέφερε πηγή στο NBC. Μάλιστα, εκτός από το ζήτημα της πρόσβασης κάποιοι υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη ταράτσα δεν θα έπρεπε να έχει καν οπτική επαφή με το βήμα του Ντόναλντ Τραμπ. Το σημείο, δε, φέρεται να είχε επισημανθεί ως «τρωτό» στις συσκέψεις ασφαλείας, χωρίς όμως κάποιος να φροντίσει να κάνει κάτι γι’ αυτό.

Προειδοποιήσεις για τον ένοπλο

Αυτόπτης μάρτυρας των πυροβολισμών είχε μαζί με άλλους «ξεκάθαρα εντοπίσει τον Κρουκς να σέρνεται στην ταράτσα με μια καραμπίνα». Ειδοποίησαν την αστυνομία, αλλά ο ύποπτος συνέχισε να κινείται για αρκετά λεπτά, πριν ανοίξει πυρ και εν τέλει πέσει και ο ίδιος νεκρός. Ο σερίφης της κομητείας επιβεβαίωσε ότι ο Κρουκς εντοπίστηκε από τοπικό αστυνομικό, ο οποίος όμως δεν μπόρεσε να τον σταματήσει.

Σε δηλώσεις στο CNN ατόμου που επέλεξε να διατηρήσει την ανωνυμία του γίνεται σαφές ότι οι αξιωματικοί θεώρησαν πως ο Κρουκς συμπεριφερόταν ύποπτα και κοντά στην είσοδο της εκδήλωσης. Η πληροφορία αυτή φέρεται να μεταβιβάστηκε στη Μυστική Υπηρεσία.

Η Μυστική Υπηρεσία βασίστηκε στην τοπική αστυνομία

Το σημείο στο οποίο βρέθηκε ο ένοπλος περιγράφεται ως «δεύτερη περίμετρος». Σ’ αυτήν περιπολούσαν όχι οι άνδρες και οι γυναίκες των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, αλλά τοπικοί και πολιτειακοί αστυνομικοί.

Σύμφωνα με πρώην πράκτορα της Μυστικής Υπηρεσίας, τέτοιου είδους καταμερισμός λειτουργεί μονάχα όταν υπάρχει σαφές σχέδιο για το τι πρέπει να συμβεί, όταν εντοπίζεται κίνδυνος. «Όταν βασίζεσαι στους τοπικούς συνεργάτες των αρχών επιβολής του νόμου, καλύτερα να έχεις σχεδιάσει προσεκτικά και να τους έχεις πει τι να κάνουν σε περίπτωση απειλής», δήλωσε ο Τζόναθαν Γουάκροου στη «Washington Post».

Είχε οργανωθεί σωστά η εκδήλωση;

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Τζο Μπάιντεν έχουν το μεγαλύτερο «προφίλ απειλής» σε όλες τις ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι είναι οι πιθανότεροι στόχοι. Αυτό, όμως, δεν αντικατοπτρίστηκε στην παρουσία της ασφάλειας στην Πενσιλβάνια. Πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων υποστήριξε ότι η Μυστική Υπηρεσία είχε διασκορπιστεί, κάτι που επιδείνωσε το γεγονός ότι η τοπική αστυνομία δεν είχε εκπαιδευτεί επαρκώς, για να διασφαλίσει μια τέτοια εκδήλωση.

Η απομάκρυνση του Τραμπ από τη σκηνή

Οι πράκτορες που έφτιαξαν μια αλυσίδα προστασίας γύρω από τον Ντόναλντ Τραμπ έλαβαν αρκετούς επαίνους από αναλυτές για την ανταπόκρισή τους στη διαχείριση του περιστατικού και για την «καλή δουλειά» που έκαναν. Είναι όμως έτσι; Απομάκρυναν -ως όφειλαν – αρκετά γρήγορα τον Ντόναλντ Τραμπ από το βήμα προς το όχημά του;

Τα πλάνα από την επίθεση δείχνουν τους πράκτορες να σχηματίζουν γρήγορα ασπίδα γύρω του, όμως, στη συνέχεια, άγονται και φέρονται από τις επιθυμίες του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πρώτα θέλει να μαζέψει τα παπούτσια του, ενώ στη συνέχεια να απευθυνθεί στους υποστηρικτές του, σηκώνοντας τη γροθιά του. Βετεράνος της Μυστικής Υπηρεσίας δήλωσε στη «New York Times» ότι δεν θα περίμενε. «Αν ήμουν εγώ εκεί, όχι. Θα φεύγαμε αμέσως», ενώ απαντώντας σχετικά με τα παπούτσια που έψαχνε ο Τραμπ πάνω στη σκηνή σημείωσε: «Θα του αγόραζα ένα καινούργιο ζευγάρι παπούτσια».