Διάρκειας περίπου τεσσάρων ωρών αναμένεται να είναι η σημερινή συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με τον πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου και θα ολοκληρωθεί με δήλωση του Μπαν Γκι-Μουν.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα ακούσει τις απόψεις του Κύπριου προέδρου Δ. Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη για το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο οι δύο ηγέτες προσέρχονται με ασύμβατες θέσεις αφού δεν κατέστη δυνατό, λόγω της τουρκικής στάσης, να συμφωνήσουν σε κοινό «σχέδιο δράσης», όπως τους είχε ζητήσει ο Μπαν Κι Μουν το Νοέμβριο στη Νέα Υόρκη.

Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι τα Ηνωμένα Εθνη ποτέ δεν είχαν αυταπάτες ότι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος δεν θα είναι δύσκολη υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα στη Γενεύη θα καθοριστούν τα βήματα στις διπαραγματεύσεις μέχρι τον Μάρτιο που θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση.

Μεταξύ των σεναρίων που έχουν εξετάσει τα Ηνωμένα Εθνη, είναι και τα εξής:

– Ο Γενικός Γραμματέας θα προχωρήσει με τους Χριστόφια και Ερογλου στην αξιολόγηση της μέχρι σήμερα πορείας των διαπραγματεύσεων και θα ζητήσει εντατικοποίηση μέχρι το δεύτερο δεαπενθήμερο του Μαρτίου, που θα γίνει νέα τριμερής συνάντηση.

– Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν εξετάσει ενδελεχώς το ενδεχόμενο να παρουσιάσουν τα ίδια ένα πλαίσιο δικό τους, διαδικαστικού χαρακτήρα, που θα καλύψει το κενό που δημιουργείται από την έλλειψη «σχεδίου δράσης».

– Ο Γενικός Γραμματέας θα ζητήσει από τους διαπραγματεύτες να καταστήσουν τις συγκλίσεις σε συμφωνία. Αυτό αφορά την περίοδο μέχρι και τον Μάρτιο και σαφώς παραπέμπει σε μιας μορφής ενδιάμεσης συμφωνίας.

– Τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν εγκαταλείψει το ενδεχόμενο αναβάθμισης του ρόλου τους στη διαδικασία, ενώ εξετάζουν και το θέμα της πολυμερούς, για μεταγενέστερο χρόνο.